Delta Dunării - banner
Articole
ce să vezi și unde să mergi dacă ești pasionat de natură

Ziua Mondială a Vieții Sălbatice

o sărbătoare a biodiversității

3 Martie 2022

În fiecare an, pe 3 martie, sărbătorim Ziua Mondială a Vieții Sălbatice. Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a ales această zi pentru a sărbători biodiversitatea și pentru a crește gradul de conștientizare asupra nevoii de conservare a naturii.

 

ISTORIC

Proclamarea zilei a coincis cu adoptarea documentului „Convenția cu privire la comerțul internațional cu specii ale faunei și florei pe cale de dispariție” (CITES) în data de 20 decembrie 2013. Acesta este un tratat multilateral semnat de 182 de țări și Uniunea Europeană, în care sunt protejate peste 38.000 de specii de animale și plante.

Fiecare an vine cu o temă diferită ce își propune să evidențieze rolul vital pe care îl are fiecare componentă a biodiversității. Mai mult decât atât, rezoluția fiecărui an este extinsă și către bunăstarea umană, astfel încât să stabilim o relație cât mai durabilă cu natura.

 

CE ESTE BIODIVERSITATEA?

Biodiversitatea reprezintă întreaga varietate a vieții pe Pământ, de la cele mai mici microorganisme, până la cele mai evoluate plante și animale. În aceeași măsură înseamnă diversitatea biologică a ecosistemelor, a genelor și a tuturor speciilor de pe planetă. 

De ce este ea importantă? Pentru a supraviețui. Atât noi, oamenii, cât și restul speciilor. Află mai multe despre biodiversitatea țării noastre dintr-o expoziție de fotografie realizată de Forona (Organizația Fotografilor de Natură din România). 

 

TEMA ANULUI

Pentru anul 2022, tema aleasă este „Recuperarea speciilor cheie în vederea restaurării ecosistemului”. În acest moment, peste 8.400 de specii sunt amenințate la nivel global, iar alte 30.000 sunt vulnerabile din punct de vedere al conservării. Acțiunile dedicate acestei zile se vor axa pe găsirea de soluții pentru restaurarea habitatelor speciilor aflate în pericol, astfel încât acestea să rămână parte a unor ecosisteme sănătoase.  

Dintre temele anterioare amintim:

 

Text: Daniela Sicaru

Foto: Dan Dinu

Articole pe aceeași temă

Revista Biosferis #3

al treilea număr al revistei

Revista Biosferis, publicație trimestrială ce reunește unii dintre cei mai buni specialiști din domeniul conservării din România, vă aduce odată cu al treilea număr articole interesante dedicate unor...

Ținutul Buzăului

un nou geoparc internațional UNESCO în România

După Țara Hațegului, Geoparcul Ținutul Buzăului este al doilea sit UNESCO din România ce a fost dezvoltat cu ajutorul Universității București. Pe data de 13 aprilie 2022, acest loc a primit statutul o...

Aplicația România Sălbatică

un ghid complex despre natura țării noastre

Aplicația România Sălbatică, cel mai complet ghid despre natura țării noastre, poate fi descărcată din Google Play și App Store. A fost dezvoltată de Eventya, unul dintre cei mai importanți dezvoltato...

Povestea România Sălbatică

lansarea filmului din culisele documentarului

Poveștile strânse de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache în cei 11 ani de muncă pentru realizarea documentarului au făcut deliciul publicului în sesiunile de Q&A din cadrul evenimentelor speciale în car...

Arii protejate