Fundația Conservation Carpathia a publicat rezultatele unui studiu de monitorizare genetică la lup (Canis lupus) care a dezvăluit informații importante despre această specie existentă în Carpații Meridionali. Cercetarea reprezintă un pas semnificativ în cunoașterea, conservarea și protejarea acestor animale și punerea în practică a unei strategii de conviețuire cu comunitățile locale.
Studiul realizat de echipa Fundației Conservation Carpathia în perioada 2018 - 2020 a analizat amprentele genetice ale speciei, iar echipa de monitorizare a colectat 503 probe non‑invazive de ADN (urină pe zăpadă, excremente, fire de păr, etc.) ce au fost analizate la un laborator specializat din Slovenia.
Studiul arată pentru prima dată în România prezența hibridizării dintre lup și câine, un pericol care poate duce la declinul speciei, observat deja în alte țări ale Europei. Hibridizarea cu câinii domestici poate compromite puritatea genetică a populației de lupi și poate crește riscul de transmitere a bolilor, amenințând astfel supraviețuirea acestei specii emblemă.
Mai multe detalii despre studiu pot fi găsite pe www.carpathia.org.
o revistă dedicată iubitorilor de natură
A apărut primul număr al revistei Biosferis, o publicație trimestrială ce reunește unii dintre cei mai buni specialiști din domeniul conservării din România, atât în echipa editorială, cât și în articolele publicate. Revista își propune să fie o sursă de inspirație pentru toți cei care vor să intre în vastul domeniul al conservării naturii, sau sun...
revine în Munții Făgăraș
A început un nou proiect de reintroducere a zimbrilor în sălbăticie, de data aceasta în Munții Făgăraș. Patru zimbri vor fi aduşi din Germania în zona lacului Pecineagu, iar până la finalul anului, planul este de a aclimatiza un număr suplimentar de alți nouă zimbri aduși din Polonia. În prezent, în România, zimbrii se găsesc în 4 rezervaţii şi...