Cetatea naturală de stâncă a Pietrei Craiului este unică printre munții din țara noastră. Creasta lungă de aproximativ 25 de kilometri formează unul dintre cele mai iubite peisaje montane din România, un loc în care montaniarzii, alpiniștii și cercetătorii deopotrivă, pot fi uimiți de diversitatea pe care o întâlnesc.
INTRODUCERE
Peisajul specific al Parcului Național Piatra Craiului este caracterizat de o creastă singuratică, cu o lungime de aproximativ 25 km, orientată pe direcția NE-SV și poziționată de-a curmezișul pe direcția generală a crestei Carpaților Meridionali. Este cea mai lungă și cea mai înaltă creastă de calcar din țară. Înălțimea maximă este atinsă în Vârful La Om (Piscul Baciului) care atinge 2.238 m. Dacă studiem pe îndelete particularitățile parcului ne va impresiona cu siguranță varietatea formelor și dimensiunilor reliefului, favorizate de poziția verticală a stratelor de calcar: colți de stâncă, ace, muchii, turnuri, brâuri și hornuri. Numărul mare de văi, grohotișuri, abrupturi spectaculoase, arcade naturale și goluri alpine întregesc spectacolul vizual.
Prima rezervație naturală din Piatra Craiului a fost înființată în 1938 și a avut doar 440 de hectare, însă în 1972 și-a dublat suprafața. Parcul național a fost înființat în 1990 și cuprinde aproape 15.000 de hectare, dintre care aproximativ 40% reprezintă zone cu protecție strictă, în care singurele activități permise sunt turismul și cercetarea.
Parcul Național Piatra Craiului face parte din regiunea biogeografică alpină.
FLORA
În Piatra Craiului au fost identificate aproape 1.200 de specii de plante superioare, peste o treime din flora țării noastre, și peste 200 de plante de tipul mușchilor și ferigilor. Mai bine de 180 de specii sunt ocrotite, cele mai cunoscute fiind: garofița Pietrei Craiului, tisa, angelica, sângele voinicului, macul galben, floarea de colț, gladiola sălbatică, bulbucul și bujorul de munte. Piatra Craiului adăpostește și un număr impresionant de orhidee de munte, mai bine de 40 de specii dintre cele peste 70 existente pe teritoriul României.
Un simbol viu este garofița Pietrei Craiului, o floare unică pe care o putem întâlni doar aici. Trăiește pe stâncăriile înierbate și însorite din zona alpină și subalpină, culoarea ei roz fiind foarte greu de trecut cu vederea în lunile de vară.
FAUNA
Condițiile climatice și geologice, geomorfologia și structura florei și vegetației din Piatra Craiului au determinat păstrarea unei diversități aparte în grupul mamiferelor. Din cele aproximativ 100 de specii de mamifere din fauna întregii țări, peste 40% trăiesc în Piatra Craiului. Dintre acestea se remarcă aproximativ 250 de capre negre ce populează zonele stâncoase. De la înființarea administrației parcului în 1999 și până în prezent, numărul acestor mamifere aproape că s-a triplat. Caprele negre și restul mamiferelor își duc traiul nestingherite, vânătoarea fiind interzisă pe întreg teritoriul parcului național. Acest masiv găzduiește și o populație bogată de carnivore mari (urs, lup și râs), iar studiile arată prezența a trei culoare de circulație ale acestor specii între Piatra Craiului și Bucegi.
În acest masiv se întâlnesc peste 200 de specii de fluturi, dintre care unele specii sunt endemice sau rare. Sunt prezente și peste 20 de specii de lilieci, o mare parte fiind strict protejate. Păsările se regăsesc și ele în număr foarte mare, peste 100 de specii. Pe văile râurilor de la baza muntelui se poate întâlni în lunile de vară barza neagră, iar pe stâncării putem observa fluturașul de stâncă, două dintre speciile de păsări protejate din Piatra Craiului.
ARII PROTEJATE
Parcul național se suprapune cu două situri Natura 2000, iar pe suprafața lui se mai întâlnesc câteva rezervații naturale, dintre care majoritatea sunt chei, peșteri și avene:
Cheile și Peștera Dâmbovicioarei;
Peștera Uluce;
Peștera Stanciului;
Peștera Liliecilor;
Cheile Brusturetului;
Cheile Dâmboviței.
Avenul de sub Colții Grindului
Poziția verticală a stratelor de calcar a favorizat dezvoltarea celui mai adânc aven din România, cu o diferență totală de nivel de 769 m. Un alt lucru interesant este că intrarea este situată la altitudinea de 1.900 m. Explorările din aven continuă, iar după ce la adâncimea maximă a fost găsit un sifon, va fi necesar echipament de scafandru pentru a putea continua.
Cheile Zărneștiului
Localizate în partea de NE a masivului, acestea sunt accesibile din drumul care leagă orașul Zărnești de satul Măgura. Cheile au o lungime de aproximativ 3,5 km, iar pereții abrupți ce străjuiesc valea au înălțimi cuprinse între 100 și 200 m, fiind foarte atractivi pentru alpiniști.
RECOMANDĂRILE NOASTRE
Traversarea crestei Pietrei Craiului, recomandată doar turiștilor experimentați și bine echipați;
O plimbare printre Prăpăstiile Zărneștilor, unde putem observa fluturașul de stâncă sau capra neagră, ce trăiesc pe versanții spectaculoși de aici;
Un răsărit de soare în satele de la poalele muntelui (Măgura, Peștera, Șirnea) pentru a admira creasta în toată splendoarea ei;
Admirarea florilor de munte precum garofița Pietrei Craiului sau floarea de colț, sau a numeroaselor specii de orhidee, printre care se remarcă sângele voinicului și papucul doamnei;
O drumeție la Cerdacul Stanciului și Marele Grohotiș.
ȘTIAȚI CĂ:
Primele atestări documentare ale Pietrei Craiului datează de peste 250 de ani? Primele măsurători topografice atestate documentar sunt făcute de Institutul Cartografic din Viena și sunt incluse în hărți ale Țării Bârsei. Echipa a fost însoțită de jurnalistul Anton Kunz care a ajuns pe vârful La Om în 1842, aceasta fiind prima ascensiune documentată.
Primele cercetări atestate documentar asupra florei din Piatra Craiului datează încă din secolul XVII? Printre primii menționați ca fiind interesați de acest domeniu se numără J. Lerchenfeld și farmacistul sibian P. Sigerus. Planșele lor de ierbar se găsesc la Muzeul Bruckenthal din Sibiu.
Garofița Pietrei Craiului este unică în lume? Înflorește în lunile de vară (iulie-august) iar modelul din interiorul florii este unic pentru fiecare exemplar în parte.
Prima hartă modernă a masivului este realizată în 1938? Aceasta a fost elaborată de E. Jenkelius.
În 1881 se construia una dintre primele cabane din masiv la Plaiul Foii? Aceasta a fost ridicată de către Asociația Carpatină Ardeleană (SKV). În 1897 a fost construită și Cabana Curmătura, de către Societatea Carpatină Ardeleană (EKE).
Creasta Pietrei Craiului este cea mai lungă și cea mai înaltă creastă de calcar din România?
Avenul de sub Colții Grindului este cea mai adâncă peșteră din România? Aceasta are -769 m, record stabilit în 2019 în urma unei tabere de explorare.
Cerdacul Stanciului este cea mai mare arcadă din Piatra Craiului? Această formațiune este cea mai renumită și mai impresionantă formă carstică din Piatra Craiului și este rezultată în urma prăbușirii tavanului unei vechi peșteri.
Mai multe despre ariile protejate ale județului găsiți și în albumul Natura Brașovului, editat de ProPark, pe care îl puteți descărca gratuit de pe www.propark.ro/NaturaBrasovului.pdf.
Text: Ana Hornoiu & Roxana Iordăchescu
Consultanți: Călin Hodor & Mircea Vergheleț
Foto: Alexandru Dinulescu, Claudiu Bîrliba, Costel Agache, Dan Dinu, Daniel Ștefan, Doru Șpac, Eniko Toth, Gabi Rusu, Gino Libardi, Remus Munteanu & Roxana Badea
Ce este un parc național | Care sunt regiunile biogeografice | Munții Carpați | Codul etic Forona
Parc Național
Sit Natura 2000
(ROSCI0194, ROSPA0165)
un ghid complex despre natura țării noastre
Aplicația România Sălbatică, cel mai complet ghid despre natura țării noastre, poate fi descărcată din Google Play și App Store. A fost dezvoltată de Eventya, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori de aplicații mobile din România și este pusă la dispoziție iubitorilor de natură în mod gratuit. Aplicația noastră își propune să țină utilizatorii...
lansarea filmului din culisele documentarului
Poveștile strânse de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache în cei 11 ani de muncă pentru realizarea documentarului au făcut deliciul publicului în sesiunile de Q&A din cadrul evenimentelor speciale în care documentarul a fost prezentat, așa că echipa a decis să vă arate aventura din spatele filmului într-un making of de aproape două ore. Povestea Român...
al doilea număr al revistei
Al doilea număr al revistei Biosferis, publicație trimestrială ce reunește unii dintre cei mai buni specialiști din domeniul conservării din România, vine cu noi articole interesante, dedicate problemelor provocatre de animalele domestice hoinare, coabitării dintre om și natură sau proiectelor de reconstrucție ecologică. Iată care sunt cele 5...
folosiți pe site-ul nostru
Pentru că ne place să învățăm cât mai multe informații împreună, în acest glosar o să regăsiți termenii specifici folosiți în articolele de pe site în ordine alfabetică. Pagina este în plină dezvoltare, iar dacă un termen nu este încă aici, acesta o să fie adăugat ulterior. A Aven - o galerie de peșteră formată pe verticală prin infiltra...
în colaborare cu România Sălbatică
Echipa România Sălbatică a început o colaborare cu Twinkl România pentru a sprijini ilustrarea mai multor resurse educaționale cu imagini din cadrul proiectului. Aceste materiale se adresează atât profesorilor interesați să le deschidă copiilor apetitul pentru natură, dar și părinților sau ONG-urilor de mediu care lucrează cu școlile și grădinițele...
se lansează în cinematografe
După un proiect lung de mai bine de 10 ani, iată că a venit momentul să vă bucurați de un film documentar de excepție. Lansat la TIFF în Cluj-Napoca, într-o proiecție eveniment în aer liber la care au participat peste 2.000 de spectatori și unde a câștigat Premiul Publicului, documentarul România Sălbatică a mers într-o caravană prin țară și acum e...
revine documentarului România Sălbatică
Cel mai complex și autentic film documentar despre natura României a avut premiera la TIFF, la ediția aniversară cu numărul 20. Fondat în 2002, în Cluj-Napoca, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) este primul și cel mai mare festival de film din România. Proiectul nostru a fost prezent la festival și cu o expoziție de fotografie,...
o revistă dedicată iubitorilor de natură
A apărut primul număr al revistei Biosferis, o publicație trimestrială ce reunește unii dintre cei mai buni specialiști din domeniul conservării din România, atât în echipa editorială, cât și în articolele publicate. Revista își propune să fie o sursă de inspirație pentru toți cei care vor să intre în vastul domeniul al conservării naturii, sau sun...
lansează trailerul oficial
A venit vremea să vedeți trailerul oficial al celui mai ambițios documentar despre natura din România. Acest film este 100% autentic și prezintă țara noastră așa cum nu a mai fost văzută până acum. Proiectul a fost dezvoltat în mai bine de 10 ani de către Dan Dinu și Cosmin Dumitrache. Echipa de producție este 100% autohtonă și a adus aproape oamen...
iată ce poți face pentru a ajuta
Rubrica noastră „Implică-te” s-a îmbrăcat în straie noi. Întrucât numeroase persoane ne-au întrebat cum pot ajuta proiectul România Sălbatică, sau ce pot face în viața de zi cu zi pentru a proteja mai bine natura, ne-am gândit să dezvoltăm mai mult această secțiune a site-ului. Astfel, am adunat pe noua pagină o serie de idei care sp...
va avea premiera națională la TIFF
După mii de kilometri parcurși, sute de ore de filmare și 10 ani de pre-producție, cel mai mare proiect de fotografie și film documentar dedicat naturii din țara noastră, va fi lansat pe marile ecrane, în premieră absolută, în Piața Unirii open-air, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF, 23 iulie - 1 august), în prezența...
porția ta de Românie Sălbatică
Multe dintre ideile din proiectul România Sălbatică au apărut pe parcurs, însă una a fost acolo încă de la început: albumul de fotografie. Credem cu tărie că acest album va inspira și va educa, fiind o poartă deschisă către biodiversitatea uriașă pe care România încă o mai are. În cei 10 ani de proiect, Dan Dinu a adunat sute de imagini din ariile...
organizația fotografilor de natură din România
FORONA (Organizația fotografilor de natură din România) lansează în data de 5 iunie 2020, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, noul site de prezentare al asociației www.forona.ro și pagina proprie de Facebook www.facebook.com/asociatia.forona. Prin intermediul acestora, FORONA își propune să vină mai aproape de toți iubitorii de natură din Român...
revine în Munții Făgăraș
A început un nou proiect de reintroducere a zimbrilor în sălbăticie, de data aceasta în Munții Făgăraș. Patru zimbri vor fi aduşi din Germania în zona lacului Pecineagu, iar până la finalul anului, planul este de a aclimatiza un număr suplimentar de alți nouă zimbri aduși din Polonia. În prezent, în România, zimbrii se găsesc în 4 rezervaţii şi...
de plante și animale
Am primit de curând un „Determinator de plante și animale” apărut la Editura Casa și scris de Wilhelm Eisenreich, Alfred Handel și Ute E. Zimmer, care cuprinde și foarte multe specii de pe teritoriul României. Iată mai jos ce ne-a plăcut la această carte și de ce o recomandăm pentru începătorii pasionați de natură. Determinatorul...
iată cele 10 specii din fauna țării noastre
Adesea huliți, călcați de mașini, loviți de sapă, băgați în sticle de ciobani, braconați pentru plăcerea colecționarilor de reptile sau zidiți de vii în tencuiala caselor, șerpii României au o reputație la fel de nemeritată pe cât sunt de variați și fascinanți pentru cei ce iubesc natura și biodiversitatea. Avem zece specii de șerpi în România și v...
de acum parte a Patrimoniului Mondial Unesco
Cele mai valoroase păduri virgine de fag din România, însumând aproape 24.000 ha, au fost încluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Acestea sunt situate în 8 zone diferite: Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beușnița, Domogled - Valea Cernei, Cozia, Codrul Secular Șinca, Groșii Țibleșului, Codrii Seculari Strîmbu-Băiuț, Codrul Secular Slătioara....
ghid online pentru protejarea naturii
„Nu putem salva tot ce ne-am dori, dar, dacă ne implicăm, cu siguranță vom reuși să salvăm mult mai mult decât dacă am renunța.” - Sir Peter Scott, fondator WWF. Acesta este motto-ul care a inspirat dezvoltarea ghidului online „Legea de partea Naturii”. Acest proiect este implementat de către WWF România, în parteneriat cu W...