Parcul National Piatra Craiului

Piatra Craiului

cea mai lungă și mai înaltă creastă de calcar din țară

Cetatea naturală de stâncă a Pietrei Craiului este unică printre munții din țara noastră. Creasta lungă de aproximativ 25 de kilometri formează unul dintre cele mai iubite peisaje montane din România, un loc în care montaniarzii, alpiniștii și cercetătorii deopotrivă, pot fi uimiți de diversitatea pe care o întâlnesc.

 

INTRODUCERE

Peisajul specific al Parcului Național Piatra Craiului este caracterizat de o creastă singuratică, cu o lungime de aproximativ 25 km, orientată pe direcția NE-SV și poziționată de-a curmezișul pe direcția generală a crestei Carpaților Meridionali. Este cea mai lungă și cea mai înaltă creastă de calcar din țară. Înălțimea maximă este atinsă în Vârful La Om (Piscul Baciului) care atinge 2.238m. Dacă studiem pe îndelete particularitățile parcului ne va impresiona cu siguranță varietatea formelor și dimensiunilor reliefului: colți de stâncă, ace, muchii, turnuri, brâuri și hornuri. Numărul mare de văi, grohotișuri, abrupturi spectaculoase, arcade naturale și goluri alpine întregesc spectacolul vizual.

Prima rezervație naturală din Piatra Craiului a fost înființată în 1938 și a avut  doar 440 de hectare, însă în 1972 și-a dublat suprafața. Parcul național a fost înființat în 1990 și cuprinde aproape 15.000 de hectare, dintre care o treime constituie zonă de conservare specială.

Parcul Național Piatra Craiului face parte din regiunea biogeografică alpină.

 

FLORA

În Piatra Craiului au fost identificate aproape 1.200 de specii de plante, aproximativ 30% din flora țării noastre. Mai bine de 180 de specii sunt ocrotite, cele mai cunoscute fiind: garofița Pietrei Craiului, tisa, angelica, sângele voinicului, macul galben, floarea de colț, gladiola sălbatică, bulbucul și bujorul de munte. Piatra Craiului adăpostește și un număr impresionant de orhidee de munte, mai bine de 40 de specii dintre cele peste 70 existente pe teritoriul României.

Un simbol viu este garofița Pietrei Craiului, o floare unică pe care o putem întâlni doar aici. Trăiește pe stâncăriile înierbate și însorite din zona alpină, culoarea ei roz fiind foarte greu de trecut cu vederea în lunile de vară.

 

FAUNA

Condițiile climatice și geologice, geomorfologia și structura florei și vegetației din Piatra Craiului au determinat păstrarea unei diversități aparte în grupul mamiferelor. Din cele aproximativ 100 de specii de mamifere din fauna întregii țări, peste 40% trăiesc în Piatra Craiului. Dintre acestea se remarcă peste 200 de capre negre ce populează zonele stâncoase.

În acest masiv se întâlnesc peste 200 de specii de fluturi, dintre care unele specii sunt endemice sau rare. Sunt prezente și peste 20 de specii de lilieci, o mare parte fiind strict protejate. Păsările se regăsesc și ele în număr foarte mare, peste 100 de specii. Pe văile râurilor de la baza muntelui se poate întâlni în lunile de vară barza neagră, iar pe stâncării putem observa fluturașul de stâncă, două dintre speciile de păsări protejate din Piatra Craiului. Parcul găzduiește și o populație bogată de carnivore mari (urs, lup și râs), iar studiile arată prezența a trei culoare de circulație ale acestor specii între Piatra Craiului și Bucegi.

 

ARII PROTEJATE

Parcul național se suprapune cu Situl Natura 2000, iar pe suprafața lui se mai întâlnesc câteva rezervații naturale, dintre care majoritatea sunt chei, peșteri și avene:

 

Peștera Liliecilor

Peștera Liliecilor se află pe platforma Branului, la o altitudine de 950m. Existența ei este semnalată în documente cu multe secole în urmă, primele săpături arheologice datând din anii 1957-1958. Printre liliecii întâlniți în peșteră se numără și câteva specii rare.

Cheile Zărneștiului

Localizate în partea de NE a masivului, acestea sunt accesibile din drumul care leagă orașul Zărnești de satul Măgura. Cheile au o lungime de aproximativ 3,5 km, iar pereții abrupți ce străjuiesc valea au înălțimi cuprinse între 100 și 200 m, fiind foarte atractivi pentru alpiniști.

 

RECOMANDĂRILE NOASTRE

 

ȘTIAȚI CĂ:

 

Mai multe despre ariile protejate ale județului găsiți și în albumul Natura Brașovului, editat de ProPark, pe care îl puteți descărca gratuit de pe www.propark.ro/NaturaBrasovului.pdf.

 

Text: Roxana Iordăchescu & Ana Hornoiu

Foto: Dan Dinu

 

Ce este un parc național | Care sunt regiunile biogeografice | Munții Carpați | Asociația Forona

Hartă

Informații

PROTECȚIE

Parc Național
Sit Natura 2000 (ROSCI0194; ROSPA0165)

REGIUNE
Muntenia | Transilvania
JUDEȚ
Argeș | Brașov
CUSTODE
Administrația parcului
EMAIL
WEBSITE

Articole

Evenimente

România Sălbatică