Delta Dunării - banner

Articole

ce să vezi și unde să mergi dacă ești pasionat de natură

Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării

cea mai mare zonă umedă din Europa

1 Septembrie 2022

Rezervația Biosferei Delta Dunării a fost constituită în 1990 și este inclusă în programul „Omul și Biosfera” lansat de UNESCO. Protejează cea mai bine conservată deltă de pe continentul european, principalele motive ale înființării acestei arii protejate fiind păstrarea patrimoniului natural și găsirea de soluții pentru o dezvoltare durabilă a zonei.

Delta Dunării este cea mai mare zonă umedă din Europa și cea mai importantă rezervație naturală formată în lungul fluviului. Peste 5.000 de specii de floră și faună sunt adăpostite de acest loc, Delta fiind recunoscută ca una dintre zonele cu cea mai mare biodiversitate din lume, comparativ cu suprafața sa.

În acest loc întâlnim aproape toate păsările existente la noi în țară și cea mai mare colonie de pelican comun din Europa. În același timp, Delta găzduiește cea mai întinsă zonă compactă de stuf și cea mai nordică pădure cu aspect subtropical din lume, Pădurea Letea. În apele Dunării întâlnim morunul, cel mai mare pește de apă dulce de pe planetă, o specie protejată alături de toți ceilalți sturioni.

Chiar dacă Delta a fost declarată rezervație a biosferei în anul 1990, acest loc a suferit modificări considerabile în ultimul secol, la fel ca alte zone aflate de-a lungul fluviului. În prezent, Bazinul Dunării acoperă doar 20% din suprafața lui inițială și doar jumătate din această suprafață mai prezintă caracteristici naturale în adevăratul sens al cuvântului, cealaltă jumătate fiind puternic antropizată prin baraje și îndiguiri.

 

CUM TE POȚI IMPLICA:

 

Text: Cristina Dogaru

Foto: Dan Dinu

Alte articole

Evenimente viitoare