Marea Neagră - banner
Articole
ce să vezi și unde să mergi dacă ești pasionat de natură

Cormoranul moțat

o nouă specie cuibăritoare în România


Societatea Ornitologică Română (SOR) a confirmat prezența unei noi specii cuibăritoare de pasăre sălbatică în România, cormoranul moțat (Phalacrocorax aristotelis). Este cea de-a treia specie de cormoran care cuibărește în țara noastră, după cormoranul mare și cormoranul mic. Spre deosebire de aceste două specii, cormoranul moțat nu apare pe apele de interior. Este un cormoran care folosește doar apele marine pentru a se hrăni și nu afectează în niciun fel pescăriile de apă dulce.

Cormoranul moțat este o specie care apare rar și în număr mic în România. Cel mai des este întâlnit iarna, când unele exemplare vin din nordul Bulgariei pentru a-și căuta resurse noi de hrană. Confirmarea cuibăritului a fost realizată pe data de 17 martie 2019 de Emil Todorov, biolog bulgar care lucrează pentru Societatea Ornitologică Română.

Deși specia are în mod normal nevoie de faleze stâncoase pentru a cuibări, de data aceasta a ales niște structuri metalice din portul Constanța. Populația de aici este de doar 3-5 perechi.

Mai multe informații pe site-ul SOR.

 

Sursa: SOR (Societatea Ornitologică Română)

Foto: Dan Dinu

Articole pe aceeași temă

Arii protejate