Putna - Vrancea - banner

Filmul România Sălbatică

cel mai ambițios documentar despre natura din țara noastră


Filmul România Sălbatică este cel mai complex documentar dedicat naturii din țara noastră și aduce filmări în premieră și povești unice despre biodiversitatea României. Este 100% autentic și a fost dezvoltat în mai bine de 10 ani de o echipă de producție 100% autohtonă.

 

Ideea a plecat de la  Dan Dinu și Cosmin Dumitrache care au fost sprijiniți în tot acest timp de numeroși specialiști din zona conservării, de ONG-uri de mediu și de parcurile naționale și naturale de la noi.

În 2021 documentarul a intrat în post-producție alături de Matei Truța și Tudor Giurgiu de la Libra Film, care au adus tot sprijinul logistic și financiar necesar pentru această etapă. Versiunea de cinema a filmului este narată de actorul Adrian Titieni, care ne poartă pe parcursul a 2h cu vocea lui caldă dintr-o poveste în alta. La atmosfera filmului contribuie și muzica special compusă pentru orchestră de Alexei Țurcan. Înregistrările au fost realizate alături de Bucharest Film Orchestra sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Piesa principală a filmului este interpretată de Mădălina Pavăl. Sound design-ul și mixajul final au fost realizate de Ioan Filip și echipa Smart Sound Studios, iar colorizarea a fost realizată la Avanpost Media.

Filmul a avut premiera internațională pe 30 iulie 2021 în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) unde a câștigat Premiul Publicului. Documentarul a înregistrat cel mai mare număr de spectatori din cadrul festivalului, iar la cele patru proiecții incluse în program au participat peste 3.500 de spectatori. După mai multe festivaluri prin țară, filmul a fost lansat din 17 septembrie în cinematografe. În ciuda restricțiilor generate de pandemie, documentarul a fost văzut de peste 25.000 de spectatori.

 

UNDE POȚI VEDEA FILMUL

Din 2022 documentarul România Sălbatică s-a lansat sub formă de miniserie pe HBO Max România și este distribuit internațional în peste 35 de țări. Mai jos lista completă a țărilor unde poate fi văzut filmul:

HBO max: Albania, Andora, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Kosovo, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Moldova, Muntenegru, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria.

În Germania, Austria și alte teritorii vorbitoare de limbă germană, filmul se poate vedea în mediateca ZDF.

Filmul a mai fost difuzat și în: China, Hong Kong și Macau, Israel, Italia, Peru, Turcia și USA (tv în limba spaniolă).

 

DESPRE FILM

 

INFORMAȚII

Anul lansării: 2021 | Limba: română & engleză | Subtitrare: engleză

Durată film: 124 min | Durată mini serie: 3x50 min | Format: 4K

Scenariul & regia: Dan Dinu | Imagine & montaj: Cosmin Dumitrache

Voce: Adrian Titieni & Melania Medeleanu | Muzică: Alexei Țurcan | Sunet: Ioan Filip

Producători: NTD Film, HBO Max, Libra Film & Avanpost Media.

 

PREMII & FESTIVALURI

Documentarul România Sălbatică a fost inclus în programul a 20 de festivaluri naționale și internaționale de film și a câștigat 8 premii. Cele mai notabile realizări sunt în lista de mai jos.

 

MUZICA ROMÂNIA SĂLBATICĂ

Muzica documentarului nostru a fost compusă de Alexei Țurcan, iar piesa principală a fost interpretată de Mădălina Pavăl. Compusă special pentru orchestră, muzica filmului îmbină instrumentele clasice cu cele tradiționale în 40 de piese ce însumează 1h 30min. Este cel mai complex soundtrack de film realizat în România în ultimii 20 de ani.

Puteți asculta muzica filmului pe SpotifyYoutube sau alte platforme de specialitate.

 

POVESTEA ROMÂNIA SĂLBATICĂ

Poveștile strânse de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache în cei peste 10 ani de muncă pentru realizarea documentarului România Sălbatică au fost adunate într-un film de making of de aproape două ore ce urmărește călătoria incredibilă și provocările neștiute din culise.

Filmul de making of poate fi urmărit integral pe canalul nostru de YouTube.

 

România Sălbatică pe HBO Max  |  Povestea România Sălbatică  |  Muzica România Sălbatică

Afiș film