banner

Despre noi

descoperă echipa proiectului și află cum te poți implica

Despre project


Început în 2010, România Sălbatică a devenit cel mai mare proiect de fotografie și film documentar dedicat naturii din țara noastră. A fost inițiat de fotograful Dan Dinu în colaborare cu WWF (World Wide Fund for Nature) și a fost realizat cu sprijinul RNP Romsilva și implementat împreună cu Administrațiile Parcurilor Naturale și Naționale.

În prima etapă a proiectului, desfășurată între 2010-2013, au fost fotografiate toate cele 28 de rezervații mari din România (parcuri naționale, parcuri naturale, geo-parcuri și rezervații ale Biosferei) existente la acea vreme, iar imaginile surprinse au fost sau vor fi donate administrațiilor acestor rezervații și ONG-urilor de mediu, pentru o mai bună promovare și gestionare a zonelor naturale de la noi din țară. În urma acestui prim demers a rezultat o expoziție de fotografie în aer liber ce a cuprins 50 de imagini în format mare, care au fost expuse în unele dintre cele mai vizitate zone ale celor mai mari orașe din țară (București, Timișoara, Brașov, Sibiu, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova și Iași). Expoziția a fost văzută de peste 50.000 de vizitatori.

Cosmin Dumitrache s-a alăturat proiectului în 2014 și alături de Dan Dinu a fondat NTD Film. Acest demers a dus la crearea serialului documentar Descoperă România Sălbatică, ce prezintă diferite zone naturale prin intermediul filmului și al fotografiei. Serialul a fost foarte bine primit, trailerul și cele șase episoade finalizate însumând peste 600.000 de vizualizări.

Din 2017 a fost lansat acest website, un portal către cele mai importante arii protejate ale României.

 

Cifrele proiectului

Pentru a înțelege cu adevărat complexitatea acestui proiect, iată câteva cifre interesante:

+ 28 de arii naturale protejate importante au fost fotografiate și filmate (parcuri naționale, parcuri naturale, geoparcuri și rezervații ale biosferei);

+ 90 de deplasări și peste 450 de zile petrecute în teren;

+ peste 45.000 de kilometri parcurși cu mașina și sute de kilometri străbătuți pe jos;

+ sute de fotografii și ore de filmare;

+ 8 expoziții de fotografie în aer liber, în 8 orașe mari din țară, ce au fost văzute de mii de oameni.

 

Albumul România Sălbatică

Multe dintre ideile din proiectul România Sălbatică au apărut pe parcurs, însă una a fost acolo încă de la început: albumul de fotografie. Acest album este un omagiu adus naturii de la noi și, mai ales, diversității biologice pe care o avem.

Peste 250 de pagini cu fotografii și informații interesante din toate parcurile naționale și naturale, plus alte rezervații deosebite;

Majoritatea speciilor emblematice din România;

Cel mai amplu album de fotografie dedicat naturii de la noi;

Donații în școli și biblioteci din toată țara, cu ajutorul ONG-urilor și a comunității din spatele proiectului;

Disponibil prin precomandă pe www.dandinu.net/album-romania-salbatica.

 

Filmul România Sălbatică

În 2018, Dan Dinu și Cosmin Dumitrache am început lucrul la un film documentar de anvergură ce va prezenta natura țării noastre așa cum nu s-a mai făcut până acum. Acest film va încununa întregul proiect și va încheia munca depusă de întrega echipă și de toți colaboratorii implicați timp de mai bine de 10 ani. Filmul va fi lansat în 2021 și va fi disponibil gratuit.

+ peste 50 de deplasări în 3 ani și aproape 300 de zile de teren;

+ peste 100 de ore de material filmat în majoritatea regiunilor spectaculoase ale României;

+ Filmări în premieră pentru țara noastră și povești unice despre biodiversitatea României;

+ Distribuție gratuită în cadrul unor evenimente naționale și posibilitatea vizionării online;

+ Cel mai amplu film documentar dedicat naturii din țara noastră.

 

O galerie foto cu imagini din toți cei 10 ani de proiect și din toate parcurile naționale și naturale implicate găsiți pe www.dandinu.net/romania-salbatica

Echipa și susținătorii proiectului


Evoluția proiectului se datorează unei întregi familii de prieteni și susținători, iar mai jos aveți doar pe câțiva dintre cei care au sprijinit acest demers. Alături de noi au fost angajații de la administrațiile parcurilor, care au avut rolul de ghizi în teren și care au oferit sprijinul logistic necesar, specialiștii din ONG-uri de mediu, alți prieteni fotografi sau pasionați de natură și munte și, nu în ultimul rând, echipele WWF și Propark. Le mulțumim tuturor.

Echipa România Sălbatică se află în continuă dezvoltare. Oricine se poate implica în proiect și în dezvoltarea acestui site, care, pe termen lung, își propune să devină o platformă care să reunească toate ariile protejate din România. Nu mai sta pe gânduri și implică-te și tu.