banner

Arii Protejate

cele mai frumoase zone naturale din România

Despre România


România este una dintre țările cu cea mai mare biodiversitate din Europa. Deține o treime din Dunăre și jumătate din lanțul Munților Carpați. Dintre cele nouă regiuni biogeografice ale Europei, cinci se găsesc pe suprafața țării noastre. Toate aceste date fac din România o țară cu o natură extrem de bogată și variată.

 

Auzim foarte des faptul că avem o țară frumoasă, însă realizăm oare cu adevărat importanța României la nivel european și nu numai? Reușim să conștientizăm cu adevărat cât de importantă și unică este natura de la noi? Iată câteva lucruri pe care poate nu le știai despre România și care te vor ajuta să înțelegi că natura trebuie respectată și protejată.

 

 

 

 

 

Parcuri naționale


Există în acest moment 13 parcuri naționale în România, toate aflate în zone montane. Cel mai mare parc național este Domogled - Valea Cernei, iar cel mai mic este Buila - Vânturarița. Primul parc național înființat în România este Retezatul, în 1935. Parcul național Munții Măcinului este singurul parc care nu se află în Carpați.

Lista parcurilor naționale de la noi din țară este următoarea: Buila - Vânturarița, Călimani, Ceahlău, Cheile Bicazului - Hășmaș, Cheile Nerei - Beușnița, Cozia, Defileul Jiului, Domogled - Valea Cernei, Munții Măcinului, Munții Rodnei, Piatra Craiului, Retezat și Semenic - Cheile Carașului.

Parcuri naturale


Sunt 13 parcuri naturale în România, ultimul înființat, Văcărești, fiind cel mai mic și singurul parc natural urban din țară. Munții Maramureșului constituie cel mai mare parc natural și doar 5 dintre aceste parcuri nu sunt în zone montane, ci în zone umede.

Lista parcurilor naturale de la noi din țară este următoarea: Apuseni, Balta Mică a Brăilei, Bucegi, Comana, Defileul Mureșului Superior, Gradiștea Muncelului - Cioclovina, Lunca Joasă a Prutului Inferior, Lunca Mureșului, Munții Maramureșului, Porțile de Fier, Putna - Vrancea, Văcărești și Vânători - Neamț.

thumbnail
Bucegi
thumbnail
Lunca Mureșului
thumbnail
Munții Maramureșului
thumbnail
Vânători - Neamț

Geoparcuri


În acest moment există două geoparcuri în România, ambele aflate în partea de sud-vest a țării. Țara Hațegului este singurul parc de la noi care a fost declarat datorită prezenței fosilelor de dinozaur. Platoul Mehedinți este important în special datorită carstului și exocarstului.

Cele două geoparcuri de la noi sunt: Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului și Platoul Mehedinți.

Rezervații ale Biosferei


Delta Dunării este singura rezervație a Biosferei din România care are doar acest statut de protecție și nu este parc național sau natural. Valoarea inestimabilă a acestei zone a inclus Delta și în Lista Patrimoniului Mondial Unesco, fiind singura zona naturală de acest fel din România.

Cele trei rezervații ale Biosferei de la noi sunt: Delta Dunării și părți din Parcul Național Munții Rodnei și Parcul Național Retezat.

thumbnail
Delta Dunării

Situri Natura 2000


Siturile Natura 2000 acoperă aproximativ 23% din suprafața României, țara noastră având cele mai multe regiuni biogeografice din Europa, cinci din nouă. 

Rețeaua Natura 2000 a apărut pentru protejarea patrimoniului natural din cadrul Uniunii Europene. Ideea de bază este că activitățile de conservare a biodiversității și activitățile de dezvoltare socio-culturală trebuie să fie complementare. În prezent rețeaua Natura 2000 acoperă 18% din suprafața terestră a Uniunii Europene, România fiind peste medie cu 23% din suprafața teritoriului. 

Există două tipuri de protecție: SCI (Situri de Importanță Comunitară) și SPA (Arii de Protecție Specială Avifaunistică). În acest moment în România sunt 383 de SCI-uri și 148 SPA-uri. În foarte multe dintre cazuri suprafețele celor două tipuri de arii protejate se suprapun atât între ele, cât și cu suprafața parcurilor naturale și naționale. 

Alte arii protejate


Pentru moment nu sunt adăugate arii protejate în această secțiune. În această zonă vor fi prezentate rezervații naturale care nu au un statut de protecție din niciuna dintre categoriile de mai sus.