Domogled - Valea Cernei - banner

Arii Protejate

cele mai frumoase zone naturale din România

Despre România


România este una dintre țările cu cea mai mare biodiversitate din Europa. Deține o treime din Dunăre și jumătate din lanțul Munților Carpați. Dintre cele 11 regiuni biogeografice ale Europei, 5 se găsesc pe suprafața țării noastre. Toate aceste date fac din România o țară cu o natură extrem de bogată și variată.

 

Auzim foarte des faptul că avem o țară frumoasă, însă realizăm oare cu adevărat importanța României la nivel european și nu numai? Reușim să conștientizăm cu adevărat cât de importantă și unică este natura de la noi? Iată câteva lucruri pe care poate nu le știai despre România și care te vor ajuta să înțelegi că natura trebuie respectată și protejată.

 

 

 

 

 

Arii protejate - Hartă

Parcuri naționale


În România există 13 parcuri naționale și toate se află în zone montane. Cel mai mare este Domogled - Valea Cernei, iar cel mai mic este Buila - Vânturarița. În 1935 a fost înființat primul parc național în Munții Retezat. Singurul parc național care nu se află în Carpați se găsește în Munții Măcinului.

Lista parcurilor naționale: Buila - Vânturarița, Călimani, Ceahlău, Cheile Bicazului - Hășmaș, Cheile Nerei - Beușnița, Cozia, Defileul Jiului, Domogled - Valea Cernei, Munții Măcinului, Munții Rodnei, Piatra Craiului, Retezat și Semenic - Cheile Carașului.

Parcuri naturale


Sunt 14 parcuri naturale în România, cel mai mic fiind Văcărești, aflat în centrul capitalei, iar cel mai mare este constituit în Munții Maramureșului. Doar 5 dintre aceste parcuri nu sunt în zone montane, ci în zone umede.

Lista parcurilor naturale: Apuseni, Balta Mică a Brăilei, Bucegi, Cefa, Comana, Defileul Mureșului Superior, Gradiștea Muncelului - Cioclovina, Lunca Joasă a Prutului Inferior, Lunca Mureșului, Munții Maramureșului, Porțile de Fier, Putna - Vrancea, Văcărești și Vânători - Neamț.

Apuseni - thumbnail parc
Apuseni
thumbnail
Balta Mică a Brăilei
Bucegi - thumbnail parc
Bucegi
Lunca Mureșului - thumbnail parc
Lunca Mureșului
thumbnail
Munții Maramureșului
thumbnail
Vânători - Neamț

Geoparcuri


În acest moment există două geoparcuri în România, ambele aflate în partea de sud-vest a țării. Țara Hațegului este singurul parc de la noi care a fost declarat datorită prezenței fosilelor de dinozaur. Platoul Mehedinți este important în special datorită carstului și exocarstului.

Cele două geoparcuri de la noi sunt: Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului și Platoul Mehedinți.

Situri UNESCO


Delta Dunării este singura rezervație a Biosferei din România care are doar acest statut de protecție și nu este parc național sau natural. Valoarea inestimabilă a acestei zone a inclus Delta și în Lista Patrimoniului Mondial Unesco, alături de pădurile virgine din țara noastră.

Cele trei rezervații ale Biosferei de la noi sunt: Delta Dunării și părți din Parcul Național Munții Rodnei și Parcul Național Retezat.

thumbnail
Delta Dunării

Situri Natura 2000


Siturile Natura 2000 acoperă aproximativ 23% din suprafața României, țara noastră având cele mai multe regiuni biogeografice din Europa, cinci din unsprezece. 

Rețeaua Natura 2000 a apărut pentru protejarea patrimoniului natural din cadrul Uniunii Europene. Ideea de bază este ca activitățile de conservare a biodiversității și activitățile de dezvoltare socio-culturală trebuie să fie complementare. În prezent rețeaua Natura 2000 acoperă 18% din suprafața terestră a Uniunii Europene, România fiind peste medie cu 23% din suprafața teritoriului. 

Există două tipuri de protecție: SCI (Situri de Importanță Comunitară) și SPA (Arii de Protecție Specială Avifaunistică). În foarte multe dintre cazuri suprafețele celor două tipuri de arii protejate se suprapun atât între ele, cât și cu suprafața parcurilor naturale și naționale. 

Alte arii protejate


Această secțiune o dedicăm unor zone extinse pentru a înțelege adevărata complexitate a peisajului românesc și a biodiversității pe care țara noastră o are.

Ciucaș - thumbnail parc
Munții Carpați
Parcul natural Balta Mică a Brăilei
Regiunile biogeografice