banner

Munții Măcinului

cei mai bătrâni munți ai României

Munții Măcinului au altitudini joase, însă asta nu îi face cu nimic mai puțin spectaculoși. Sunt cei mai bătrâni munți din țară și au fost erodați în sute de milioane de ani. Parcul național de aici este singurul care nu se află în Carpați și este dominat de o varietate floristică și faunistică ridicată. Pe deasupra parcului trec anual, în migrație, peste 30.000 de păsări, dintre care 29 de specii de răpitoare, acesta fiind locul din Europa cu cea mai mare diversitate de răpitoare în pasaj.

 

INTRODUCERE

Parcul național din nordul Dobrogei, cu o suprafață de peste 11.000 ha, cuprinde cea mai veche formațiune geologică din România, rezultată în urma orogenezei hercinice. 

În Parcul Național Munții Măcinului sunt catalogate 24 de habitate prioritare, dintre care pădurea de fag dobrogeană este unică în lume. Pe lângă acestea se mai adaugă și biodiversitatea zonei, unde, pe doar 0,05% din suprafața țării, se regăsește aproximativ 50% din flora țării (aproximativ 1.900 specii de plante) și 50% din avifauna României.

Deși este poate impropriu numit munte, Măcinul are aspectul unui deal ce atinge înălțimea maximă în Vârful Țuțuiatu, 467m. Culmea Pricopanului este poate cea mai spectaculoasă zonă, cu muchii crenelate și formațiuni granitice megalitice spectaculoase. 

Întregul parc are unsprezece trasee turistice, iar acestea pot fi parcurse la pas, călare sau pe bicicletă.

 

FLORA

Dintre cele aproape 1.900 de specii de plante prezente în parc, 72 sunt protejate ca specii rare sau vulnerabile și 27 de specii sunt endemice. Originalitatea peisagistică este oferită de numeroase specii de arbori și arbuști, printre care amintim: gorunul, stejarul brumăriu, stejarul pufos, frasinul, fagul, ulmul, cornul, alunul, păducelul, teiul argintiu, lemnul câinesc, sâmbovina dobrogeană sau părul sălbatic.

Dintre florile  rare sau endemice întâlnite amintim: clopoțelul dobrogean, capul-șarpelui, garofița pitică, ferigă mediteraneană, aliorul dobrogean și diverse specii de bujor.

 

FAUNA

Diversitatea rămâne o caracteristică importantă a parcului și când vorbim de faună. În Parcul Național Munții Măcin întâlnim numeroase specii de păsări, mamifere, reptile, amfibieni și insecte, dintre care unele sunt protejate la nivel internațional.

Avifauna parcului este reprezentată de peste 180 de specii de păsări, din care 37 sunt protejate prin Convenția de la Berna. Dintre speciile rare amintim: șoimul dunărean, șorecarul mare, pietrarul răsăritean, mierla de piatră și pițigoiul de livadă. Alte păsări prezente în număr mare sunt specii de ciocănitoare, barză, erete și acvilă. Având în vedere poziționarea parcului, toamna, în perioada de migrație, se poate observa trecerea zilnica a cca. 30.000 de exemplare de păsări.

Lista mamiferelor cuprinde 47 de specii, printre care: mistreț, cerb, căprior, vulpe, șacal auriu, pisică sălbatică și iepure de câmp. Dintre speciile rare amintim: dihorul pătat, dihorul de stepă, jderul de piatră și chițcanul de grădină.

Herpetofauna cuprinde 7 specii de amfibieni și 11 specii de reptile. Dacă unele specii de amfibieni sunt larg răspândite în Carpați, în Dobrogea acestea sunt întâlnite mai rar. Aceste specii reprezintă relicte ale zonei, printre ele enumerându-se: broasca râioasă brună, broasca roșie, broasca râioasă verde și broasca săpătoare brună. Printre reptilele importante pentru conservare se numără țestoasa dobrogeană, balaurul dobrogean (cel mai mare șarpe din țară), șarpele lui Esculap și vipera cu corn.

Prezența ecosistemelor terestre și acvatice asigură condiții prielnice de hrană și conviețuire a peste 1.400 de specii de insecte, din care 900 de specii de fluturi. Dintre aceștia din urmă, cele mai importante specii sunt fluturele purpuriu, fluturele tigru, fluturele ochi de păun de noapte (cel mai mare fluture din Europa, cu o anvergură a aripilor de 17 cm) și apolonul negru. De asemenea, în parc se găsesc și 30 de specii de melci.

 

ARII PROTEJATE

Parcul Național Munții Măcinului cuprinde două zone strict protejate:

Rezervația științifică Valea Fagilor

Într-o vale îngustă și umedă, la altitudini de doar 350-400m, se află Rezervația Valea Fagilor cu o suprafață de puțin peste 150 ha. În această vale se găsesc păduri de fag cu trunchi columnar, ce au un diametru de aproape 1m și înălțimi de până la 30 m. Această rezervație are o protecție strictă și în cadrul ei se desfășoară numai activități de conservare a biodiversității și de cercetare.

Rezervația științifică Moroianu

Această rezervație are o suprafață de aproape 300 ha și se află pe teritoriul administrativ al comunei Greci. Este o regiune biogeografică stepică și are o protecție strictă a habitatelor amenințate, rare sau vulnerabile.

 

RECOMANDĂRILE NOASTRE

 

ȘTIAȚI CĂ:

 

Text: Daniela Sicaru

Foto: Dan Dinu

Hartă

Informații

PROTECȚIE

Parc național
Sit Natura 2000 (ROSCI0123, ROSPA0073)

REGIUNE
Dobrogea
JUDEȚ
Tulcea
CUSTODE
Administrația parcului
EMAIL
TELEFON
+40 240 517 718
WEBSITE

Articole

Evenimente

România Sălbatică