Delta Dunării - banner
Articole
ce să vezi și unde să mergi dacă ești pasionat de natură

Migrația de toamnă

urmărește spectacolul oferit de păsări

15 August - 15 Octombrie 2024

Migrația de toamnă începe din luna august și este influențată de scurtarea zilei, abundența hranei și de scaderea temperaturilor. Este o migrație mai lentă decât cea de primăvară, pentru că nu mai există presiunea găsirii locurilor de cuibărit. Migrația are loc pe toată suprafața României și se pot evidenția două culoare mari. Unul dintre ele trece peste Delta Dunării și Dobrogea, iar celălalt prin zona Carpaților de Sud-Vest și pe la intrarea Dunării în țară. Aceste zone oferă cele mai multe șanse de a vedea specii aflate în pasaj.

Mai jos puteți găsi o listă cu unele dintre cele mai interesante specii care pot fi întâlnite în timpul migrației. Păsările aflate în pasaj pot fi observate într-o perioadă mai scurtă, față de cele care iernează la noi.

 

RĂPITOARE DE ZI

Păsări care pleacă: acvila de câmp, acvila țipătoare mică, acvila mică, șerparul, viesparul, vânturelul de seară, șoimul rândunelelor, șoimul dunărean.

Păsări care vin: acvila țipătoare mare, eretele vânăt, șoimul de iarnă.

Păsări aflate în pasaj: uliganul pescar, gaia roșie, eretele sur, eretele alb, șorecarul mare.

 

PĂSĂRI DE APĂ

Păsări care pleacă: pelicanul comun, cormoranul mic, stârcul pitic, stârcul de noapte, stârcul galben, stârcul roșu, egreta mică, barza albă, țigănușul, lopătarul, rața cârâitoare, rața roșie.

Păsări care vin: gâsca cu gât roșu, rața fluierătoare, rața mică, rața moțată, rața catifelată, rața neagră, ferestrașul mic, ferestrașul mare, lebăda de iarnă, lebăda mică.

Păsări aflate în pasaj: gârlița mare, gârlița mică.

 

PĂSĂRI LIMICOLE

Păsări care pleacă: ciocântorsul, piciorongul, prundărașul gulerat mic, nagâțul, fluierarul de munte, fluierarul negru, fluierarul cu picioare roșii.

Păsări aflate în pasaj: prundărașul gulerat mare, prundărașul de munte, ploierul argintiu, ploierul auriu, fugaciul roșcat, fluierarul cu picioare verzi, sitarul de mal, sitarul de pădure, becațina comună, notătița cu cioc subțire, bătăușul.

 

Text: Cristian Goga

Foto: Cristian Goga & Dan Dinu

Articole pe aceeași temă