Specialiștii Societății Ornitologice Române (SOR) anunță că România are o nouă specie de pasăre sălbatică. Este vorba despre muscarul semigulerat (Ficedula semitorquata), specie care deja cuibărește în țara noastră.
Prima observație a acestei specii a avut loc în anul 2010 în Pădurea Babadag din județul Tulcea. Au urmat și alte observații în 2015 și s-a găsit și o pereche cuibăritoare.
Muscarii sunt păsări mici, au ciocul cu baza lată și prind insecte din zbor. Își construiesc cuiburile în scorburi, unde depun între 4-9 ouă.
Muscarul semigulerat este o specie despre care se credea că apare în România doar accidental. Clocește în sud-estul Europei, în Bulgaria și în Grecia. Este strâns înrudit cu două specii care se regăsesc în fauna României: muscarul negru și muscarul gulerat. Spre deosebire de cel negru, muscarul semigulerat are mai mult alb pe aripi și pe coadă, pe frunte și pe părțile laterale ale gâtului.
Mai multe despre această descoperire puteți citi pe pagina SOR.
Text: Dan Dinu
Foto: Mihai Baciu
din țara noastră
Ca urmare a unui proces complex de monitorizare a păsărilor din țara noastră, a fost elaborată Lista Roșie a speciilor de păsări din România. Această listă mai poartă numele de „barometrul vieții”, întrucât măsoară riscul de dispariție a speciilor, pornind de la câțiva parametrii cum ar fi mărimea populației sau suprafața ocupată de o a...
o nouă specie cuibăritoare în România
Societatea Ornitologică Română (SOR) a confirmat prezența unei noi specii cuibăritoare de pasăre sălbatică în România, cormoranul moțat (Phalacrocorax aristotelis). Este cea de-a treia specie de cormoran care cuibărește în țara noastră, după cormoranul mare și cormoranul mic. Spre deosebire de aceste două specii, cormoranul moțat nu apare pe apele...