Ne dorim să fim o platformă care să reunească informații despre viața sălbatică și ariile protejate din România. Filmul documentar, albumul de fotografie și aplicația mobilă vin în sprijinul acestei platforme, iar împreună sunt o parte din resursele de educare necesare pentru o mai bună protejare și conservare a naturii din țara noastră.
Redirecționează către natură 3,5% din impozitul tău pe venit
În fiecare an poți alege să redirecționezi 3,5% din impozitul pe venit datorat statului, către Asociația România Sălbatică. Poți contribui direct la susținerea proiectelor noastre de educare prin completarea formularulului 230. Procesul este foarte simplu și îl poți urma folosind link-ul de mai jos. De restul ne ocupăm noi.
https://formular230.ro/asociatia-romania-salbatica
Iată cum mai poți sprijini asociația nostră:
AJUTĂ NATURA DIN ROMÂNIA
Chiar dacă protejarea naturii pare uneori un concept destul de abstract și greu de implementat, la nivel personal nu este deloc așa. Există multe activități în care te poți implica pentru a-ți aduce contribuția la schimbarea mult dorită. Noi îți oferim următoarele sugestii:
Implică-te în activitatea ONG-urilor de mediu
Cele mai multe inițiative remarcabile de protecție a mediului din România au plecat de la ONG-uri. Acestea au nevoie de sprijinul nostru așa că le putem susține printr-o implicare directă în activitățile lor, prin promovarea acțiunilor pe care le fac, prin semnarea petițiilor, prin participarea la acțiuni sau, de ce nu, printr-un sprijin financiar.
Sunt foarte multe ONG-uri de mediu care merită atenția noastră, iar noi îți recomandăm doar câteva dintre ele, pe acelea pe care le cunoaștem cel mai bine și cu care am colaborat: Forona (Organizația fotografilor de natură din România), Fundația Conservation Carpathia, Grupul Milvus, Propark, SOR (Societatea Ornitologică Româna) și WWF România. Desigur că poți sprijini și ONG-uri locale care fac treabă bună în zona ta.
Votează responsabil
Te-ai gândit vreodată că votul tău poate merge către politicieni și partide care au programe de guvernare prietenoase cu mediul? Știm cu toții că în România încrederea în politicieni nu este foarte mare, însă dacă nu îi încurajăm pe acei oameni care au inițiative prietenoase cu natura, lucrurile vor fi imposibil de schimbat vreodată. Iar dacă ai abilități politice, poți începe chiar tu să te implici pentru a schimba în bine lucrurile.
Respectă natura și pe cei care au grijă de ea
Când te afli într-o arie protejată, respectă regulile locului vizitat, mai ales dacă ești într-un parc natural sau național. Aceste zone au restricții speciale care se regăsesc de obicei în regulamentul de vizitare de pe website-urile ariilor protejate. Nu te gândi la aceste restricții ca la niște impedimente, ci încearcă să le înțelegi. Cel mai adesea ele sunt reglementări care să nu deranjeze fauna și flora, care să protejeze anumite rezervații științifice sau locuri importante din punct de vedere al biodiversității. Discută cu rangerii sau cu cei din administrația zonei dacă vrei să afli mai multe informații.
Respectă natura și nu arunca gunoaie, nu face focul acolo unde nu este permis, nu te abate dincolo de poteci acolo unde este interzis și nu culege flori sau plante, acestea nu vor rezista mult dacă le scoți din habitatul lor natural. Cel mai bine este să te bucuri de natură acolo unde o găsești. Nu speria inutil animalele sălbatice și nu le oferi hrană. Un animal sălbatic care începe să depindă de om pentru hrană, de cele mai multe ori nu va avea o soartă fericită.
Încurajează un turism responsabil
Alege ghizi turistici sau agenții de turism care au programe prietenoase cu natura. Evită deplasarea cu mijloace motorizate acolo unde nu este permis sau off-road. Dacă vezi abateri de la reguli ale celor care îți oferă serviciile, atrage-le atenția, indiferent că discutăm despre o mașină ce nu respectă regulile din natură sau o barcă din Delta Dunării care deranjează fauna. Astfel, respectivii ghizi vor începe să înțeleagă ceea ce își doresc turiștii. Încurajează consumul de produse locale, tradiționale, care ajută comunitățile din zona ariilor protejate să înțeleagă că este important să păstreze natura pentru a atrage turiștii în zonă. Același lucru este valabil și pentru cazările pe care le alegi. Turismul poate influența foarte mult politicile pe care oamenii le au ca model de afaceri, iar cei care îl practică responsabil cu natura vor fi luați drept exemplu dacă au mai mult succes.
Câteva sfaturi despre cum să te comporți în natură, indiferent că ești fotograf sau nu, găsiți și în codul etic elaborat de Forona (Organizația fotografilor de natură din România).
Dacă vreți să vă implicați în activitatea noastră sau să susțineți proiectul, vă rugăm să ne scrieți un mesaj folosind formularul de mai jos. Mulțumim.