Tabăra de inelare a echipei Milvus Group de pe Grindul Chituc ne aduce o serie de descoperiri excepționale în domeniul ornitologiei. Pe 17 octombrie 2023, echipa Milvus a realizat două observații importante pentru studiul și conservarea avifaunei din România.
Szilárd Daróczi și echipa lui de ornitologii au reușit să ineleze un sturz cu creastă galbenă (Seiurus aurocapilla), o specie originară din America de Nord. Aceasta reprezintă prima observare a speciei în România și a treia de pe continentul european.
„Sturzul cu creastă galbenă (Seiurus aurocapilla) este o silvie neoarctică care cuibărește în pădurile de foioase din Statele Unite și Canada, și iernează în pădurile tropicale și subtropicale din Caraibe, Mexic și America Centrală. Este observat extrem de rar în Europa de Vest, cele mai multe observații provenind din Insulele Azore și Islanda. Aceste păsări sunt probabil împinse spre Europa de vânturi și furtuni puternice din perioada migrației.” ne spun colegii de la Milvus Group.
În aceeași zi, a fost prins și inelat un măcăleandru albastru (Tarsiger cyanurus), o pasăre asiatică rară. Cu o performanță extraordinară, echipa a înregistrat și marcat cu inele peste 1.000 de păsări într-o singură zi, stabilind astfel un nou record pentru tabăra de inelare, care are o tradiție de zece ani.
Această tabăra de pe Grindul Chituc rămâne un loc de referință pentru cercetare și noi descoperiri ornitologice în România. Felicitări echipei Milvus pentru eforturile depuse, pentru contribuția la cunoașterea și conservarea avifaunei și pentru rezultatele obținute.
Mai multe informații pe www.milvus.ro
Text: Lucia Ursu
Foto: Cătălin Pomeanu
din țara noastră
Ca urmare a unui proces complex de monitorizare a păsărilor din țara noastră, a fost elaborată Lista Roșie a speciilor de păsări din România. Această listă mai poartă numele de „barometrul vieții”, întrucât măsoară riscul de dispariție a speciilor, pornind de la câțiva parametrii cum ar fi mărimea populației sau suprafața ocupată de o a...
o nouă specie cuibăritoare în România
Societatea Ornitologică Română (SOR) a confirmat prezența unei noi specii cuibăritoare de pasăre sălbatică în România, cormoranul moțat (Phalacrocorax aristotelis). Este cea de-a treia specie de cormoran care cuibărește în țara noastră, după cormoranul mare și cormoranul mic. Spre deosebire de aceste două specii, cormoranul moțat nu apare pe apele...
o nouă specie cuibăritoare în România
Specialiștii Societății Ornitologice Române (SOR) anunță că România are o nouă specie de pasăre sălbatică. Este vorba despre muscarul semigulerat (Ficedula semitorquata), specie care deja cuibărește în țara noastră. Prima observație a acestei specii a avut loc în anul 2010 în Pădurea Babadag din județul Tulcea. Au urmat și alte observații în 20...