banner

Retezat

primul parc național al României

Atunci când te plimbi prin Retezat nu ai cum să nu simţi grandoarea şi masivitatea împrejurimilor. Pădurile virgine, pășunile alpine de o frumusețe aparte, vârfurile ce depășesc 2 500m, multitudinea de lacuri glaciare și o biodiversitate aparte, constituie decorul primului parc național al României

 

INTRODUCERE

Retezatul este primul parc național al României și a fost înființat la iniţiativa lui Alexandru Borza, fondatorului Grădinii Botanice din Cluj, şi a biologului Emil Racoviţa, în anul 1935. În 1979 devine Rezervaţie a Biosferiei, prima de acest fel din țară, desemnată în același an cu cea din Munții Rodnei. Păstrarea autenticităţii parcului național este continuă, în special prin mecanizarea redusă a acestuia (nu există telecabine sau telegondole în Retezat). Acest aspect a încurajat turismul montan la pas și a ținut deoparte turismul de masă. 

Parcul este situat în vestul Carpaţilor Meridionali, pe raza judeţului Hunedoara. În timp, suprafaţa parcului s-a tot mărit, ajungând în prezent la peste 38 000ha. Pădurile acoperă aproape 50% din suprafața parcului, iar dintre acestea aproape jumătate sunt păduri virgine și cvasivirgine. Cel mai înalt vârf din Retezat este Peleaga, 2 509m.

Parcul Național Retezat este supranumit Tărâmul cu Ochi Albaştri. Acest nume se datorează multitudinii de lacuri glaciare ce se găsesc în masiv şi care reprezintă aproximativ 38% din totalul de lacuri glaciare ale României. Cele peste 80 de lacuri din Retezat, dintre care numai 53 sunt permanente, sunt alimentate de zăpada topită de pe crestele munţilor. Cele mai spectaculoase dintre lacuri sunt: Bucura, Zănoaga, Ana, Lia, Tăul Negru, Tăul Porții, Gemenele sau Știrbu. Cel mai mare lac glaciar din țară este Bucura, cel mai adânc este Zănoaga, iar Tăul Porții este lacul glaciar aflat la cea mai mare altitudine. Practic toate recordurile legate de lacurile glaciare sunt deținute de Retezat.

 

FLORA

În Retezat trăiesc aproape 1200 de specii de plante, ce reprezintă o treime din totalul plantelor din țara noastră. Dintre acestea, 90 de specii sunt endemice zonei şi nu se mai regăsesc în niciun alt loc. Prima plantă endemică semnalată aici, încă din 1858, este flămânzica. Dintre cele mai importante specii de flori amintim: sângele voinicului, bujorul de munte, ghinţura galbenă, talpa ursului, papucul doamnei, floarea de colţ şi sisinelul de munte. 

Zona calcaroasă a Retezatului Mic este deosebit de importantă din punct de vedere floristic, în acest loc găsindu-se un număr mare de plante rare sau endemice. În pajiștile din regiunea alpină se regăsesc majoritatea speciilor din flora alpină. La limita dintre aceste pajiști și zonele de stâncărie se pot întâlni rododendronul și jneapănul (specie protejată la noi), acesta din urmă având un rol important în stabilizarea grohotișurilor. O altă apariție inedită este zâmbrul, care apare în număr mai mare și în grupuri mai compacte decât în alte masive din țară.

 

FAUNA

În areal parcului au fost inventariate 185 de specii de păsări (peste jumătate dintre speciile din România), 55 de specii de mamifere (peste 20% din speciile întâlnite în Europa, dintre care 22 protejate), 11 specii de peşti, 9 specii de reptile (aproape 40% dintre speciile de la noi) și 10 specii de amfibieni (mai mult de jumătate din numărul de specii din țară). Alte specii unice în zonă sunt nevertebratele, cu cel puţin 27 de specii endemice. 9 dintre aceste endemite sunt reprezentate de subspecii de fluturi de zi, motiv pentru care Lunca Berhina a fost declarată Arie de Importanţă Lepidopterologică Europeană.

În anul anul 1973, au fost introduse în căldarea lacului Gemenele 20 de exemplare de marmotă provenită din Alpii Austrieci. În prezent aceste rozătoare se pot întâlni in toate văile şi căldările glaciare de sub Şaua Custurii și până în căldarea lacului Zănoaga. Nu se cunoaşte încă impactul pe care aceste rozătoare neindigene îl au asupra zonei.

 

ARII PROTEJATE

Parcul național se suprapune cu Situl Natura 2000, care mai include și o parte din Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, iar pe suprafața lui se mai întâlnesc câteva rezervații naturale importante:

 

RECOMANDĂRILE NOASTRE

 

ȘTIAȚI CĂ:

 

 Text: Dan Dinu & Simona Taraboanta

Foto: Dan Dinu

Hartă

Informații

PROTECȚIE

Parc național
Sit Natura 2000 (ROSCI0217)

REGIUNE
Transilvania
JUDEȚ
Hunedoara
CUSTODE
Administrația parcului
EMAIL
WEBSITE

Articole

Evenimente

România Sălbatică