Bucegi - banner
Articole
ce să vezi și unde să mergi dacă ești pasionat de natură

Bujorul de munte

o floare ce îmbracă muntele în roz

15 Iunie - 10 Iulie 2021

Bujorul de munte (Rhododendron kotschyi) sau smârdarul, cum mai este denumit popular, este originar din Balcani și face parte din genul botanic Rhododendron, gen extrem de variat ce cuprinde diferite specii care cresc doar la altitudine înaltă şi se extind din Himalaya și Caucaz până în Alpi şi Pirinei. A fost clasificat pentru prima oară de botanistul austriac Theodor Kotschy (1813-1866) şi a preluat numele acestuia.

În România se întâlnește în special în Carpații Orientali și Meridionali, unde preferă versanții însoriți. Planta crește spontan în tufe pitice în zona alpină, care uneori acoperă suprafeţe destul de extinse. Este o plantă perenă şi îşi păstrează frunzele verzi tot timpul anului. Culoarea florilor este de un roz către roșu aprins, acestea fiind grupate astfel încât dau senzația de buchete în vârful ramurilor. Perioada maximă de înflorire este în a doua parte a lunii iunie, însă la altitudini mai mari, sau dacă zăpada persistă mai mult, această perioadă se prelungește până la început de iulie.

Este o specie protejată, deși există mulți culegători care o folosesc pentru ceai sau dulceață, obicei pe care îl descurajăm. Deoarece crește în condiții de relief, climă și altitudine foarte specifice, planta nu tolerează transplantări, așa că nu încercați să o culegeți pentru acasă.

Unul dintre cele mai accesibile trasee care să vă permită să vă bucurați de bujorul de munte, este cel ce merge de la Cabana Padina în Șaua Strunga, din Parcul Natural Bucegi. Din Șaua Strunga trebuie să vă abateți către Culmea Bucșa, unde bujorul oferă un covor spectaculos. Acest loc oferă și o vedere foarte bună către abruptul vestic al Bucegiului.

Bujorul de munte mai poate fi întâlnit în Munţii Țibleș, Ciucaș, Rodnei, Iezer - Păpușa, Făgăraș, Retezat sau Parâng.

 

Text: Cristina Dogaru & Dan Dinu

Foto: Dan Dinu

Articole pe aceeași temă