Bucegi - banner
Articole
ce să vezi și unde să mergi dacă ești pasionat de natură

Bujorul de munte

o floare ce îmbracă muntele în roz

15 Iunie - 10 Iulie 2024

Bujorul de munte (Rhododendron kotschyi) sau smârdarul, cum mai este denumit popular, este originar din Balcani și face parte din genul botanic Rhododendron, gen extrem de variat ce cuprinde diferite specii care cresc doar la altitudine înaltă. Bujorul de munte se extinde din Himalaya și Caucaz până în Alpi şi Pirinei. 

În România se întâlnește în special în Carpații Orientali și Meridionali, unde preferă versanții însoriți. Planta crește spontan în tufe pitice în zona alpină, unde acoperă uneori suprafeţe extinse. Este o plantă perenă care îşi păstrează frunzele verzi tot timpul anului. Culoarea florilor este de un roz către roșu aprins, acestea fiind grupate astfel încât dau senzația de buchete în vârful ramurilor. Perioada maximă de înflorire este în a doua parte a lunii iunie, însă la altitudini mai mari, sau dacă zăpada persistă mai mult, această perioadă se prelungește până la început de iulie.

Este o specie protejată, așa că este important să nu culegem florile.  De asemenea, deoarece crește în condiții de relief, climă și altitudine foarte specifice, planta nu tolerează transplantări, așa că nu încercați să o culegeți pentru acasă.

 

RECOMANDĂRILE NOASTRE

 

Text: Cristina Dogaru & Ana Hornoiu

Foto: Dan Dinu

Articole pe aceeași temă

România Sălbatică

Evenimente viitoare