Munții Rodnei - banner

Munții Rodnei

cei mai înalți munți din Carpații Orientali

Munții Rodnei constituie al doilea parc național ca mărime din țară și unul dintre cele mai bine conservate peisaje glaciare. Acești munți găzduiesc cea mai înaltă cascadă din România, sunt singurul loc din lume în care putem admira opaițul Munților Rodnei și unul dintre puținele locuri rămase la noi în țară în care mai putem întâlni cocoșul de mesteacăn.

 

INTRODUCERE

Cu o suprafață de peste 47.000 de hectare, Parcul Național Munții Rodnei constituie una dintre cele mai întinse arii protejate din Carpații Orientali, fiind al doilea cel mai mare parc național din România. A fost înființat în anul 1990 în jurul rezervației naturale Pietrosul Mare (constituită încă din 1932),  și are ca scop protejarea speciilor de faună și floră și conservarea geologiei și geomorfologiei. În Munții Rodnei, ghețarii cuaternari au lăsat în urmă întreaga gamă de forme rezultate în urma erodării, vizibile aici mai bine decât în multe alte zone din lanțul Carpatic românesc. Printre aceste amprente se numără crestele alpine cu aspect de custuri zimțate și circurile glaciare. Acest peisaj specific este bine conservat, remarcabilă fiind și prezența celor aproape 70 de lacuri glaciare. Unul dintre acestea, Lacul Iezer, este situat la o altitudine de peste 1.800 m. Privit din creastă, forma lacului seamănă izbitor de mult cu harta României. Cel mai mare lac din acest parc este Lala Mare. 

Munții Rodnei au o creastă impresionantă, singura comparabilă cu cea a Carpaților Meridionali și fac parte din regiunea biogeografică alpină. Se întind pe suprafața județelor Maramureș și Bistrița-Năsăud. Chiar dacă în aceste județe oieritul este încă practicat, pășunatul este interzis în arealul parcului național.

 

FLORA

Pe teritoriul parcului au fost inventariate peste 1.100 specii de plante superioare, printre care se găsesc și unele rarități floristice, cum ar fi: opaițul Munților Rodnei (endemit local), laleaua pestriță, floarea de colț, narcisa, bulbucul de munte, crucea voinicului, ghințura galbenă sau vulturica.

 

FAUNA

Suprafața întinsă a parcului și relieful acestuia au determinat o diversitate faunistică bogată, cu numeroase specii relicte și endemice. Apele din parc oferă un habitat prielnic pentru boiștean, lipan și păstrăv. Amfibienii sunt reprezentați de 13 specii, iar printre cele 9 specii de reptile se remarcă șopârla de munte, o specie relict - reminiscență a unei faune dispărute.

În Munții Rodnei au fost identificate 150 de specii de păsări, remarcabilă fiind prezența cocoșului de mesteacăn. Această pasăre spectaculoasă, ce desfășoară un ritual elaborat de împerechere asemeni cocoșului de munte (și el prezent în Munții Rodnei), mai poate fi găsită astăzi doar în alte două zone din nordul Carpaților Orientali (Munții Maramureșului și Munții Suhard).

Parcul oferă habitate prielnice pentru acvila de munte, acvila țipătoare mică, șoimul călător, uliul porumbar, cocoșul de munte, huhurezul mare și mic, precum și pentru minuniță sau viespar.

Mamiferele sunt reprezentate de peste 40 de specii caracteristice munților Carpați. Alături de Munții Făgăraș și Retezat, Munții Rodnei reprezintă unul dintre cele trei areale în care marmota a fost reintrodusă cu succes.

 

ARII PROTEJATE ȘI REZERVAȚII NATURALE

În Munții Rodnei întâlnim mai multe zone de protecție strictă, dintre care amintim:

 

Pietrosu Mare

Această rezervație științifică are o suprafață de peste 3.000 de hectare și este arealul cu cel mai impresionant relief glaciar care poate fi întâlnit în Munții Rodnei. În anul 1980 această zonă a fost  declarată rezervație a biosferei în cadrul programului „Omul și Biosfera” inițiat de UNESCO. Aici se înalță Vârful Pietrosu (2.303m), cel mai înalt din Carpații Orientali.

 

Bila-Lala

Rezervația științifică de aici se întinde pe aproximativ 1.000 de hectare și este reprezentată de văi și circuri glaciare bine conservate. Deasupra celor două văi glaciare se înalță Vf. Ineu (2.279 m), al doilea cel mai înalt vârf din acest masiv. Pe teritoriul acestei arii protejate se află lacul Lala Mare, cel mai mare lac glaciar din Carpații Orientali și tot aici se găsesc mai multe specii floristice rare, printre care opaițul Munților Rodnei. 

 

Alte arii protejate care merită menționate:

 

RECOMANDĂRILE NOASTRE

• Traversarea crestei principale, de la Pietrosu la Ineu, traseu recomandat doar montaniarzilor cu experiență;

• O vizită în Căldarea Iezerului pentru a observa marmotele, dar și Lacul Iezer care, atunci când este privit din creastă, are forma României;

• Un apus de soare de pe vârful Ineu, ce se așterne peste întreaga creastă a Munților Rodnei;

• O plimbare la Cascada Cailor, cea mai înaltă cascadă din România, cu o înălțime de 80 m;

•   Un traseu la lacurile Lala Mică și Lala Mare, cel mai mare lac glaciar din Munții Rodnei,  ce are o suprafață de aproximativ jumătate de hectar și o adâncime de doar 1 m. Dacă alegeți să mergeți vara, puteți admira aici atât bujorul de munte, cât și opaițul Munților Rodnei, floare care se găsește doar în acest masiv;

•   O plimbare în luna mai în Poiana cu narcise de pe masivul Saca pentru a admira aceste flori protejate.

 

ȘTIAȚI CĂ:

• Lacul Iezer are forma României dacă este privit din creastă?

• În anul 2005 a fost identificată în parc o specie de fluture (Apotomis infida) unică în România?

• Pasul Prislop este cea mai înaltă trecătoare din Carpații Orientali? Acesta este situat la 1.416 m altitudine și face legătura între Depresiunea Maramureșului și Bucovina?

• Munții Rodnei sunt unul dintre cele doar trei masive montane de la noi în care se găsesc marmote, alături de Munții Făgăraș și Retezat? Sau că acești munți sunt doar unul dintre cele trei masive în care trăiește cocoșul de mesteacăn, celelalte fiind Munții Maramureșului și Munții Suhard?

 

Text: Codruța Florea & Cristina Dogaru

Consultanți: Călin Hodor & Claudiu Iușan

Foto: Dan Dinu

 

Ce este un parc național | Care sunt regiunile biogeografice | Munții Carpați | Codul etic Forona

Hartă

Informații

PROTECȚIE

Parc național
Sit Natura 2000
(ROSCI0125, ROSPA0085)
Rezervație a Biosferei

REGIUNE
Maramureș | Transilvania
JUDEȚ
Bistrița Năsăud | Maramureș
WEBSITE

Articole

Evenimente

România Sălbatică