Mureșul este cel mai lung râu de pe teritoriul României (exceptând Dunărea) și formează în parcul natural un ecosistem specific de luncă, cu zone inundate periodic, cu ape curgătoare și stătătoare, păduri aluviale și galerii impresionante de sălcii și plopi. Această zonă găzduiește peste 200 de specii de păsări, multe dintre acestea protejate pe plan internațional.
INTRODUCERE
Conform Convenției Ramsar, Parcul Natural Lunca Mureșului se află pe lista zonelor umede de importanță internațională. Parcul are o suprafață de peste 17.400 de hectare și face parte din rețeaua europeană „Natura 2000” pentru protejarea și conservarea zonelor umede și a speciilor de faună și floră caracteristice acestui tip de ecosistem. Parcul este desemnat Destinație de Excelență Europeană (EDEN) și face parte din regiunea panonică.
În cele 9 habitate prezente pe suprafața parcului se remarcă peste 1.200 de specii de plante și peste 1.000 de specii de nevertebrate, 200 de specii de păsări, 50 de specii de pești, 40 de specii de mamifere și 10 specii de amfibieni. Această biodiversitate considerabilă este consecința existenței unor ecosisteme acvatice și terestre variate (păduri aluviale, stepe și silvostepe, ape stătătoare, bălți și mlaștini, lunci și pajiști umede, fânețe, vii, livezi și terenuri arabile).
Mureșul străbate parcul pe o lungime de 88 km și formează un ecosistem dinamic cu peste 40 de insule și numeroase plaje de nisip. Pârâul Aranca, Mureșul Mort și numeroase alte canale traversează parcul și contribuie la formarea habitatelor specifice acestui loc.
FLORA
În Parcul Natural Lunca Mureșului există o floră variată, specifică atât unei clime continentale, cât și zonei umede inundabile. Întâlnim aici vegetație erbacee, specifică pajiștilor de câmpie, vegetație palustră și plutitoare, specifică bălților, vegetație erbacee cățărătoare, în zăvoaiele de plop și salcie și vegetație specifică pădurilor de stejar și frasin.
Dintre cele peste 1.200 de specii și subspecii de plante lemnoase și ierboase, merită menționat arboretele de stejar pedunculat, salcia albă, frasinul, plopul negru și alb, specii prezente în special în zona Pădurii Cenad.
Un număr mare de plante sunt marcate ca specii rare și vulnerabile și apar pe lista roșie a plantelor superioare din România. Dintre acestea, amintim de: forfecuța bălții, neghina, inarița, ștevia de baltă și stupinița. De asemenea, conform Convenției de la Berna, trifoiașul de baltă, peștișoara și cornaciul sunt specii protejate.
FAUNA
Multitudinea ecosistemelor terestre și acvatice prezente în această zonă ajută la dezvoltarea a numeroase specii de animale.
Parcul natural reprezintă locul perfect pentru cuibărirea și migrația a peste 200 de specii de păsări, printre care amintim de cormoranul mare, corcodelul mic, prigoria și specii de stârc, barză și egretă. Dintre speciile protejate la nivel internațional, amintim de: acvila țipătoare mică, acvila de stepă, dumbrăveanca, rața cârâitoare, barza neagră și lăstunul de mal.
Printre speciile comune de pești prezenți în apele parcului trebuie menționat că mreana populează apele Mureșului, crapul populează apele stătătoare și bălțile, porcușorul de nisip și scobarul se regăsesc în apele pâraielor, iar în apele curgătoare se găsește bibanul, plătica, știuca și carasul. Dintre speciile rare de pești prezente în parc se numără ghiborțul de râu, răspărul și mihalțul.
În zonele de pădure trăiesc numeroase mamifere, precum: cerbul lopătar, căpriorul, vulpea sau mistrețul. Spațiile deschise, cum sunt pajiștile, sunt preferate de popândău și dihor de stepă, specii emblematice ale acestei zone.
Herpetofauna este și ea variată, un rol important în acest sens fiind dat de caracterul de luncă și zonă umedă al zonei. Găsim aici brotăcelul de copac, buhaiul de baltă cu burta roșie, broasca de lac, tritonul dobrogean, năpârca, șopârla cenușie și țestoasa de apă dulce europeană.
Nevertebratele sunt prezente în număr foarte mare și cuprind specii de melci și scoici, precum și numeroase specii de insecte, printre care rădașca și mai multe specii de libelule. Unele dintre cele mai interesante nevertebrate întâlnite în Parcul Natural Lunca Mureșului sunt efemeridele. În prima jumătate a lunii iunie, acestea trec de la etapa de larvă la cea de zbor printr-o transformare spectaculoasă, urmată de doar câteva zeci de minute de viață adultă. Masculii mor după împerechere, iar femelele își încheie ciclul de viață după ce zboară în amonte pentru a depune ouăle.
ARII PROTEJATE
În cadrul Parcului Natural Lunca Mureșului există patru zone strict protejate, unde sunt interzise activitățile de exploatare a resurselor naturale. Acestea sunt:
Prundul Mare
Rezervația naturală Prundul Mare este cea mai sălbatică porțiune a parcului și are o suprafață de aproape 720 de hectare. Este reprezentată de o zonă cu prunduri, lunci de câmpie, pâlcuri de pădure, pajiști și suprafețe umede cu stuf și papură.
Pădurea Cenad
Această arie forestieră strict protejată, cu o suprafață de peste 310 hectare, cuprinde o diversitate arboricolă de stejar, frasin, salcie și plop. Se află situată pe malul stâng al Mureșului și cuprinde și o serie de insule.
Insula Mare Cenad
Această arie protejată se află pe teritoriul administrativ al comunei Cenad și are o suprafață de puțin peste 2 hectare. Este caracterizată de prezența depunerilor de aluviuni nisipoase și a grindurilor de argile lacustre.
Insulele Igriș
Cu o suprafață de 7 hectare, aceste mici insule oferă condițiile de habitat optime pentru găzduirea, hrănirea și cuibărirea mai multor specii avifaunistice. Printre păsările migratoare prezente aici menționăm: egreta mică, stârcul roșu, galben și de noapte și barza neagră.
RECOMANDĂRILE NOASTRE
O plimbare pe Mureș în canoe, pentru a observa cele mai interesante zone ale râului. Activitatea poate fi organizată de administrația parcului, care oferă spre închiriere tot echipamentul necesar;
Observarea efemeridelor, a căror transformare spectaculoasă poate fi urmărită timp de câteva zile în prima jumătate a lunii iunie, fie din barcă, fie de pe malurile Mureșului;
O plimbare cu bicicleta pe numeroasele drumuri și poteci din interiorul parcului, pentru a descoperi pădurile de luncă;
Activități de observare a păsărilor, atât în perioada de pasaj (aprilie, septembrie - octombrie), dar și în tot restul anului pentru speciile rezidente.
Implicarea în activitățile de voluntariat puse la dispoziție de administrația parcului.
ȘTIAȚI CĂ:
Aici se găsește cea mai mare populație de lăstun de mal (Riparia riparia) și prigorie (Merops apiaster) de pe întregul curs al Mureșului?
Mureșul izvorăște din munții Hășmaș (Carpații Orientali) și se varsă în Tisa, pe teritoriul Ungariei, fiind cel mai lung râu care curge pe teritoriul României (761 km), exceptând Dunărea?
Pe parcursul lui, Mureșul străbate toate formele importante de relief: munți (23%), dealuri și podișuri (25%) și câmpii (52%)?
Text: Daniela Sicaru & Roxana Badea
Consultanți: Gabi Herlo & Fulviu Moga
Foto: Adi Dedu, Adrian Tudose, Codruța Florea, Dan Dinu, Gabi Rusu & Kozma Attila
Ce este un parc natural | Care sunt regiunile biogeografice | Codul etic Forona
Parc natural
Sit natura 2000 (ROSCI0108, ROSPA0069)
un joc interactiv prin care vei descoperi secretele naturii
Noua versiune a aplicației România Sălbatică aduce un design îmbunătățit, mai multe funcționalități, informații și fotografii spectaculoase. Principala noutate introdusă este un joc de tip quiz, care permite utilizatorilor aplicației să învețe despre natură, într-un mod plăcut și distractiv. Pe parcursul jocului, utilizatorii sunt ghidați de person...
din țara noastră
Ca urmare a unui proces complex de monitorizare a păsărilor din țara noastră, a fost elaborată Lista Roșie a speciilor de păsări din România. Această listă mai poartă numele de „barometrul vieții”, întrucât măsoară riscul de dispariție a speciilor, pornind de la câțiva parametrii cum ar fi mărimea populației sau suprafața ocupată de o a...
lansarea filmului din culisele documentarului
Poveștile strânse de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache în cei 11 ani de muncă pentru realizarea documentarului au făcut deliciul publicului în sesiunile de Q&A din cadrul evenimentelor speciale în care documentarul a fost prezentat, așa că echipa a decis să vă arate aventura din spatele filmului într-un making of de aproape două ore. Povestea Român...
al doilea număr al revistei
Al doilea număr al revistei Biosferis, publicație trimestrială ce reunește unii dintre cei mai buni specialiști din domeniul conservării din România, vine cu noi articole interesante, dedicate problemelor provocatre de animalele domestice hoinare, coabitării dintre om și natură sau proiectelor de reconstrucție ecologică. Iată care sunt cele 5...
definiții și descrieri pentru o mai bună înțelegere a articolelor
Pentru că ne place să aflăm cât mai multe informații împreună, în acest glosar veți regăsi termenii specifici folosiți în articolele de pe site, în ordine alfabetică. A Alohton - originar din altă regiune geografică. Antropic - creat și determinat de acțiunea omului. Aven - o galerie de peșteră formată pe verticală prin infiltrarea...
în colaborare cu România Sălbatică
Echipa România Sălbatică a început o colaborare cu Twinkl România pentru a sprijini ilustrarea mai multor resurse educaționale cu imagini din cadrul proiectului. Aceste materiale se adresează atât profesorilor interesați să le deschidă copiilor apetitul pentru natură, dar și părinților sau ONG-urilor de mediu care lucrează cu școlile și grădinițele...
iată ce poți face pentru a ajuta
Rubrica noastră „Implică-te” s-a îmbrăcat în straie noi. Întrucât numeroase persoane ne-au întrebat cum pot ajuta proiectul România Sălbatică, sau ce pot face în viața de zi cu zi pentru a proteja mai bine natura, ne-am gândit să dezvoltăm mai mult această secțiune a site-ului. Astfel, am adunat pe noua pagină o serie de idei care sp...
porția ta de Românie Sălbatică
Multe dintre ideile din proiectul România Sălbatică au apărut pe parcurs, însă una a fost acolo încă de la început: albumul de fotografie. Credem cu tărie că acest album va inspira și va educa, fiind o poartă deschisă către biodiversitatea uriașă pe care România încă o mai are. În cei 10 ani de proiect, Dan Dinu a adunat sute de imagini din ariile...
organizația fotografilor de natură din România
FORONA (Organizația fotografilor de natură din România) a lansat în data de 5 iunie 2020, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, noul site de prezentare al asociației www.forona.ro și pagina proprie de Facebook www.facebook.com/asociatia.forona. Prin intermediul acestora, FORONA își propune să vină mai aproape de toți iubitorii de natură din Român...
iată cele 10 specii din fauna țării noastre
Adesea huliți, călcați de mașini, loviți de sapă, băgați în sticle de ciobani, braconați pentru plăcerea colecționarilor de reptile sau zidiți de vii în tencuiala caselor, șerpii României au o reputație la fel de nemeritată pe cât sunt de variați și fascinanți pentru cei ce iubesc natura și biodiversitatea. Avem zece specii de șerpi în România și v...
ghid online pentru protejarea naturii
„Nu putem salva tot ce ne-am dori, dar, dacă ne implicăm, cu siguranță vom reuși să salvăm mult mai mult decât dacă am renunța.” - Sir Peter Scott, fondator WWF. Acesta este motto-ul care a inspirat dezvoltarea ghidului online „Legea de partea Naturii”. Acest proiect este implementat de către WWF România, în parteneriat cu W...