Parcul național cuprinde cele mai adânci și impunătoare chei din România și cel mai cunoscut lac de baraj natural din țară. Situat în Carpații Orientali, parcul este interesant datorită peisajului carstic și bogăției floristice și faunistice.
INTRODUCERE
Parcul Național Cheile Bicazului - Hășmaș a fost înființat în 1990 și este situat în Masivul Hășmaș din Carpații Orientali. Este caracterizat printr-un peisaj carstic format din calcare și dolomite, cu vârfuri și abrupturi izolate, chei adânci, hornuri, peșteri și grote și o fragmentare accentuată dată de rețeaua hidrografică. Altitudinea maximă este 1.792 m în vârful Hășmașul Mare, iar suprafața totală a parcului este de peste 7.000 hectare.
Cheile Bicazului, lungi de peste 5 km, sunt cele mai adânci chei din țară și impresionează prin prezența pereților verticali monumentali cu o înălțime de peste 300 m. Un alt punct de interes al parcului este Lacul Roșu. Acesta este un lac de baraj natural format în 1838 prin prăbușirea unui versant în pârâul Roșu, în urma unui cutremur cu magnitudinea de 6,9 grade pe scara Richter.
Munții Hășmaș cuprind fosile de specii marine din perioada Cretacică, Jurasică și Triasică. În numeroasele situri paleontologice din parc se găsesc mai bine de 200 de specii diferite de fosile marine de importanță europeană (amoniți, belemiți și chiar recifi și bariere de corali).
Afluenții Bicazului formează și ei propriile chei, cu numeroase cascade și serii de marmite. Cheile Lapoșului au aproximativ 2 km și au pe traseul lor o cascadă în trei trepte ce însumează 25 m înălțime. Alte chei care merită menționate sunt: Cheile Șugăului, Cheile Cupașului și Cheile Bicăjelului.
FLORA
Flora parcului este una bogată și diversificată și cuprinde peste 1.100 specii de plante superioare, printre care și unele specii endemice în Carpați, cum ar fi garofița albă de stânci și centaurea carpatică. La altitudini mai mari se întâlnesc și câteva flori rare cum ar fi floarea de colț, papucul doamnei sau sângele voinicului.
Aproximativ 90% din suprafața parcului național este acoperită de păduri în care predomină rășinoasele. Câteva specii seculare de pin și de cetină-de-negi ocupă fisurile pereților calcaroși. În păduri se întâlnesc specii comune de paltin de munte, larice, tisă sau scoruș de munte.
FAUNA
Parcul este caracterizat printr-o biodiversitate bogată a faunei. Dintre mamiferele erbivore, cele mai reprezentative specii sunt cerbul, capra neagră și căpriorul. Carnivorele mari (urs, lup și râs) sunt și ele prezente pe tot teritoriul parcului. Dintre speciile de mamifere mici de interes pentru conservare se remarcă chițcanul de munte, șoarecele de zăpadă și pârșul cu coadă stufoasă.
Parcul găzduiește specii de păsări rare și ocrotite, cum ar fi acvila de munte, huhurezul mare, ciocănitoarea cu trei degete, presura de munte, cocoșul de munte și fluturașul de stâncă.
În parc au fost observate peste 12 specii de lilieci și numeroase specii de lepidoptere, printre care fluturele mare al focului, fluturele ochi de păun roșcat.
Dintre amfibienii care trăiesc în parc amintim: salamandra, tritonul de munte, tritonul carpatic, izvorașul cu burtă galbenă, broasca râioasă brună și verde, iar dintre reptile: năpârca, șopârla de câmp, șopârla de munte, șarpele de alun, șarpele lui Esculap și vipera comună. În apele Bicazului întâlnim specii de pești precum: păstrăvul, mreana vânătă, babușca și zglăvoaca.
ARII PROTEJATE
Parcul național se suprapune cu două Situri Natura 2000 și pe lângă Cheile Bicazului și Lacul Roșu mai cuprinde următoarele rezervații naturale:
Cheile Șugăului
Rezervația naturală Cheile Șugăului cuprinde o mare varietate de fenomene carstice. Aici se găsește cel mai mare depozit de travertin din România în care s-a format o peșteră de aproximativ 10 m lungime, un fenomen natural rar. Această rezervație cuprinde Peștera Tunel (Șura Glodului), Izvorul Șugăului și Peștera Munticelu (Ghiocelul), zone de grohotiș și abrupturi calcaroase.
Masivul Hășmașul Mare, Piatra Singuratică - Hășmașul Negru
Această rezervație naturală are o suprafață de 800 de hectare și cuprinde în special relieful muntos al parcului. Masivul Giurgeu este locul din care izvorăsc Oltul și Mureșul, două dintre cele mai importante cursuri de apă din țară.
Avenul Licaș
Avenul Licaș este o rezervație speologică cu o suprafață de aproximativ 5 hectare și este format dintr-un puț cu diametrul de 8 m. La aproape 40 m adâncime, un dop format din zăpadă, gheață și bușteni blochează accesul în galeriile subterane. La sfârșitul verii acest dop se topește, iar galeriile pot fi explorate până la o adâncime finală de peste 50 m.
RECOMANDĂRILE NOASTRE
Unul dintre traseele care te poartă deasupra Cheilor Bicazului, în puncte de belvedere fabuloase;
Un traseu de cățărare pe Piatra Singuratică, o stâncă solitară aflată la limita dintre Hășmașul Mare și Hășmașul Negru;
O plimbare în jurul Lacului Roșu pentru a admira peisajul și pentru a înțelege fenomenul formării acestui lac de baraj natural.
ȘTIAȚI CĂ:
Numele Lacului Roșu provine de la Pârâul Roșu care traversează straturi de sol de culoare roșiatică, bogate în oxizi și hidroxizi de fier?
Capra neagră a fost introdusă în parc în 1970?
Cheile Bicazului sunt cele mai adânci chei din România, însă și unele dintre cele mai aglomerate, deoarece prin ele trece un drum național?
Text: Daniela Sicaru & Ana Hornoiu
Consultanți: Călin Hodor & Hegyi Barna
Foto: Alexandru Oprea, Claudiu Bîrliba, Dan Dinu, Daniel Mîrlea, Gabriel Șerban, László Potozky & Roxana Badea
Parc național
Sit Natura 2000 (ROSCI0027, ROSPA0018)
ce ne spun rezultatele unui studiu genetic
Fundația Conservation Carpathia a publicat rezultatele unui studiu de monitorizare genetică la lup (Canis lupus) care a dezvăluit informații importante despre această specie existentă în Carpații Meridionali. Cercetarea reprezintă un pas semnificativ în cunoașterea, conservarea și protejarea acestor animale și punerea în practică a unei strategii d...
un joc interactiv prin care vei descoperi secretele naturii
Noua versiune a aplicației România Sălbatică aduce un design îmbunătățit, mai multe funcționalități, informații și fotografii spectaculoase. Principala noutate introdusă este un joc de tip quiz, care permite utilizatorilor aplicației să învețe despre natură, într-un mod plăcut și distractiv. Pe parcursul jocului, utilizatorii sunt ghidați de person...
lansarea filmului din culisele documentarului
Poveștile strânse de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache în cei 11 ani de muncă pentru realizarea documentarului au făcut deliciul publicului în sesiunile de Q&A din cadrul evenimentelor speciale în care documentarul a fost prezentat, așa că echipa a decis să vă arate aventura din spatele filmului într-un making of de aproape două ore. Povestea Român...
definiții și descrieri pentru o mai bună înțelegere a articolelor
Pentru că ne place să aflăm cât mai multe informații împreună, în acest glosar veți regăsi termenii specifici folosiți în articolele de pe site, în ordine alfabetică. A Alohton - originar din altă regiune geografică. Antropic - creat și determinat de acțiunea omului. Aven - o galerie de peșteră formată pe verticală prin infiltrarea...
în colaborare cu România Sălbatică
Echipa România Sălbatică a început o colaborare cu Twinkl România pentru a sprijini ilustrarea mai multor resurse educaționale cu imagini din cadrul proiectului. Aceste materiale se adresează atât profesorilor interesați să le deschidă copiilor apetitul pentru natură, dar și părinților sau ONG-urilor de mediu care lucrează cu școlile și grădinițele...
iată ce poți face pentru a ajuta
Rubrica noastră „Implică-te” s-a îmbrăcat în straie noi. Întrucât numeroase persoane ne-au întrebat cum pot ajuta proiectul România Sălbatică, sau ce pot face în viața de zi cu zi pentru a proteja mai bine natura, ne-am gândit să dezvoltăm mai mult această secțiune a site-ului. Astfel, am adunat pe noua pagină o serie de idei care sp...
porția ta de Românie Sălbatică
Multe dintre ideile din proiectul România Sălbatică au apărut pe parcurs, însă una a fost acolo încă de la început: albumul de fotografie. Credem cu tărie că acest album va inspira și va educa, fiind o poartă deschisă către biodiversitatea uriașă pe care România încă o mai are. În cei 10 ani de proiect, Dan Dinu a adunat sute de imagini din ariile...
organizația fotografilor de natură din România
FORONA (Organizația fotografilor de natură din România) a lansat în data de 5 iunie 2020, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, noul site de prezentare al asociației www.forona.ro și pagina proprie de Facebook www.facebook.com/asociatia.forona. Prin intermediul acestora, FORONA își propune să vină mai aproape de toți iubitorii de natură din Român...
iată cele 10 specii din fauna țării noastre
Adesea huliți, călcați de mașini, loviți de sapă, băgați în sticle de ciobani, braconați pentru plăcerea colecționarilor de reptile sau zidiți de vii în tencuiala caselor, șerpii României au o reputație la fel de nemeritată pe cât sunt de variați și fascinanți pentru cei ce iubesc natura și biodiversitatea. Avem zece specii de șerpi în România și v...
de acum parte a Patrimoniului Mondial Unesco
Cele mai valoroase păduri virgine de fag din România, însumând aproape 24.000 ha, au fost încluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Acestea sunt situate în 8 zone diferite: Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beușnița, Domogled - Valea Cernei, Cozia, Codrul Secular Șinca, Groșii Țibleșului, Codrii Seculari Strîmbu-Băiuț, Codrul Secular Slătioara....
ghid online pentru protejarea naturii
„Nu putem salva tot ce ne-am dori, dar, dacă ne implicăm, cu siguranță vom reuși să salvăm mult mai mult decât dacă am renunța.” - Sir Peter Scott, fondator WWF. Acesta este motto-ul care a inspirat dezvoltarea ghidului online „Legea de partea Naturii”. Acest proiect este implementat de către WWF România, în parteneriat cu W...