Munții Făgăraș - banner
Articole
ce să vezi și unde să mergi dacă ești pasionat de natură

Sângele voinicului

o pată de culoare din zona alpină

15 Iunie - 1 August 2021

Sângele voinicului (Gymnadenia rubra, în trecut Nigritella rubra) este o plantă ce aparține familiei Orchidaceae. Această specie de orhidee se găsește pe pajiștile subalpine și alpine din Europa, fiind o raritate floristică a țării noastre. Florile sunt mici, roșii-purpuriu-negricioase, dispuse la capătul unei tulpini de 8 - 20 cm. Frunzele sunt înguste, de formă alungită.

O putem găsi înflorită de la mijlocul lunii iunie până spre sfârșitul lunii august, în zone relativ uscate, predominant pe substrat calcaros. Un astfel de loc este Parcul Național Piatra Craiului, unde pajiștile întinse din vecinătatea crestei reprezintă un mediu propice pentru această floare rară. Pentru a ajunge aici vă recomandăm oricare dintre traseele dinspre Zărnești, ce trec pe la Cabana Curmătura, iar mai apoi urcați spre Vârful Ascuțit prin Padinile Frumoase (triunghi albastru). Peisajele vă vor răsplăti pe deplin, iar în zona de creastă aveți șansa să găsiți această specie minunată de orhidee. Dacă sunteți pe acest traseu aveți șansa să găsiți și o altă floare rară a României, ce trăiește doar aici: garofița Pietrei Craiului.

Întâlnim sângele voinicului și în alte masive din Carpații Meridionali sau Orientali, spre exemplu în Parcul Natural Bucegi sau în Parcul Național Munții Rodnei.

Ocrotiți natura și nu rupeți florile! Culese din mediul lor natural ele nu vor rezista mai mult de câteva ore. Trebuie să ne bucurăm de ele acolo unde le găsim, iar acasă putem lua o fotografie frumoasă care să ne amintească de momentul petrecut în habitatul lor.

 

Text: Șerban Dragomir

Foto: Dan Dinu

Articole pe aceeași temă