Piatra Craiului - banner
Articole
ce să vezi și unde să mergi dacă ești pasionat de natură

Garofița Pietrei Craiului

o floare endemică acestui munte

15 Iulie - 15 Septembrie 2021

Garofița Pietrei Craiului (Dianthus callizonus) este o floare endemică Parcului Național Piatra Craiului, aici fiind singurul loc din lume în care o putem întâlni. Trăiește în special pe stâncăriile înierbate și însorite din zona alpină inferioară, printre grohotișuri, sau la limita superioară a pajiștilor alpine. Are o culoarea roz aprins, iar corola de aproximativ 3-4 cm are cinci petale, dințate la vârf. Centrul florii are un inel de culore mai închisă, iar petalele sunt presărate cu pete albe. Tot în această zonă se întâlnesc și niște perișori fini.

Această floare a fost descoperită cu mai bine de 150 de ani în urmă de către doi botaniști ardeleni (Kotschy și Schott). Aceștia au rămas surprinși de unicitatea garofiței și de faptul că nu s-a răspândit pe masivele din jur. Descrierea lor asupra speciei a declanșat o intensă cercetare asupra florei masivului.

Se poate întâlni de la jumătatea lunii iulie și până la sfârșitul lunii august. Vă recomandăm să mergeți la începutul perioadei de înflorire, când exemplarele sunt mai frumoase și mai puțin afectate de arșiță sau de ploi torențiale.

Unul dintre locurile cele mai accesibile în care se poate întâlni este pe traseul ce pleacă de la Plaiul Foii (bandă roșie) și merge către Marele Grohotiș (triunghi albastru). După ce ați trecut de pădure și ați ajuns la zona în care poteca merge de-a lungul peretelui, puteți întâlni floarea pe brânele înierbate. Pe acest traseu puteți găsi și alte specii de plante protejate, cum ar fi floarea de colț sau macul galben, puteți să vă întâlniți cu caprele negre, și puteți admira atât pereții spectaculoși ai Pietrei Craiului, dar și Marele Grohotiș sau Cerdacul Stanciului.

Garofița Pietrei Craiului este o plantă ocrotită prin lege, așa că trebuie ocrotită. Nu rupeți exemplarele găsite și luați cu voi acasă doar amintirea unei întâlniri memorabile, cu o floare rară ce trăiește doar într-un singur loc din lume.

 

Text: Andreea Popescu

Foto: Dan Dinu

Articole pe aceeași temă

Piatra Craiului

Acest parc constituie cea mai spectaculoasă creastă de calcar din țară și unul dintre cei mai iubiți munți ai României.