Reci - banner
Articole
ce să vezi și unde să mergi dacă ești pasionat de natură

Ținutul Buzăului

un nou geoparc internațional UNESCO în România


După Țara Hațegului, Geoparcul Ținutul Buzăului este al doilea sit UNESCO din România ce a fost dezvoltat cu ajutorul Universității București. Pe data de 13 aprilie 2022, acest loc a primit statutul oficial de Geoparc Internațional, fiind astfel recunoscut ca teritoriu cu resurse naturale și culturale de importanță internațională.

Teritoriul este unul rural ce se întinde pe o suprafață de aproximativ 1.000 km pătrați și include 18 comune. Printre scopurile echipei geoparcului se numără dezvoltarea unui turism alternativ, de descoperire și exploatare, care să aducă beneficii atât localnicilor și vizitatorilor, cât și naturii.
Ținutul Buzăului devine astfel un punct important pe harta României și oferă turiștilor obiective atractive precum: vulcanii noroioși, trovanții de la Ulmet, domurile de sare, așezări rupestre și multe altele.

Această recunoaștere reprezintă un exemplu pozitiv de comunitate puternică, numeroase entități contribuind în acest efort. Acțiunile întreprinse atât de instituții din administrația locală, cât și de asociațiile non profit sau de localnici au constituit un element cheie în obținerea acestui statut.
Un alt element esențial îl reprezintă implicarea activă a Universității din București, prin studenții, masteranzii și doctoranzii ce își concentrează temele de cercetare pe geoparcuri UNESCO. Deasemenea, expertiza dobândită de Geoparcul Țara Hațegului și împărtășirea acestor informații evidențiază un model de succes.

Prin aceste elemente se pun bazele unei Rețele Naționale de Geoparcuri UNESCO, iar vestea bună este că Universitatea București este partener științific și educațional și pentru proiecte din Oltenia de sub Munte, din județul Vâlcea, și pentru Carpaterra, din zona Rupea-Racoș, din județul Brașov.

Geoparcul Ținutul Buzăului are deja multe proiecte în desfășurare, detaliate pe site-ul lor www.tinutulbuzaului.org.

Articole pe aceeași temă

Lista Roșie a păsărilor

din țara noastră

Ca urmare a unui proces complex de monitorizare a păsărilor din țara noastră, a fost elaborată Lista Roșie a speciilor de păsări din România. Această listă mai poartă numele de „barometrul vieți...

Salvia revelata

o nouă specie de plantă în flora României

Deși s-a aflat la vedere secole la rând, o specie de salvie a fost recent descoperită pe teritoriul țării noastre de o echipă de botaniști români. Până la descoperirea ei, Salvia revelata, o plantă sp...

Revista Biosferis #3

al treilea număr al revistei

Revista Biosferis, publicație trimestrială ce reunește unii dintre cei mai buni specialiști din domeniul conservării din România, vă aduce odată cu al treilea număr articole interesante dedicate unor...

Ținutul Buzăului

un nou geoparc internațional UNESCO în România

După Țara Hațegului, Geoparcul Ținutul Buzăului este al doilea sit UNESCO din România ce a fost dezvoltat cu ajutorul Universității București. Pe data de 13 aprilie 2022, acest loc a primit statutul o...