Reci - banner
Articole
ce să vezi și unde să mergi dacă ești pasionat de natură

Ținutul Buzăului

un nou geoparc internațional UNESCO în România


După Țara Hațegului, Geoparcul Ținutul Buzăului este al doilea sit UNESCO din România ce a fost dezvoltat cu ajutorul Universității București. Pe data de 13 aprilie 2022, acest loc a primit statutul oficial de Geoparc Internațional, fiind astfel recunoscut ca teritoriu cu resurse naturale și culturale de importanță internațională.

Teritoriul este unul rural ce se întinde pe o suprafață de aproximativ 1.000 km pătrați și include 18 comune. Printre scopurile echipei geoparcului se numără dezvoltarea unui turism alternativ, de descoperire și exploatare, care să aducă beneficii atât localnicilor și vizitatorilor, cât și naturii.
Ținutul Buzăului devine astfel un punct important pe harta României și oferă turiștilor obiective atractive precum: vulcanii noroioși, trovanții de la Ulmet, domurile de sare, așezări rupestre și multe altele.

Această recunoaștere reprezintă un exemplu pozitiv de comunitate puternică, numeroase entități contribuind în acest efort. Acțiunile întreprinse atât de instituții din administrația locală, cât și de asociațiile non profit sau de localnici au constituit un element cheie în obținerea acestui statut.
Un alt element esențial îl reprezintă implicarea activă a Universității din București, prin studenții, masteranzii și doctoranzii ce își concentrează temele de cercetare pe geoparcuri UNESCO. Deasemenea, expertiza dobândită de Geoparcul Țara Hațegului și împărtășirea acestor informații evidențiază un model de succes.

Prin aceste elemente se pun bazele unei Rețele Naționale de Geoparcuri UNESCO, iar vestea bună este că Universitatea București este partener științific și educațional și pentru proiecte din Oltenia de sub Munte, din județul Vâlcea, și pentru Carpaterra, din zona Rupea-Racoș, din județul Brașov.

Geoparcul Ținutul Buzăului are deja multe proiecte în desfășurare, detaliate pe site-ul lor www.tinutulbuzaului.org.

Articole pe aceeași temă

Vipera de fâneață

o nouă populație redescoperită în Transilvania

În data de 03 octombrie 2023, cu ocazia primei expediții de inventariere a viperelor de fâneață din Transilvania, derulată de către Grupul Milvus, vipera de fâneață (Vipera ursinii rakosiensis) a fost...

Lupii din Carpații Meridionali

ce ne spun rezultatele unui studiu genetic

Fundația Conservation Carpathia a publicat rezultatele unui studiu de monitorizare genetică la lup (Canis lupus) care a dezvăluit informații importante despre această specie existentă în Carpații Meri...

Quiz România Sălbatică

un joc interactiv prin care vei descoperi secretele naturii

Noua versiune a aplicației România Sălbatică aduce un design îmbunătățit, mai multe funcționalități, informații și fotografii spectaculoase. Principala noutate introdusă este un joc de tip quiz, care...

Sturzul cu creastă galbenă

o nouă descoperire pentru avifauna României

Tabăra de inelare a echipei Milvus Group de pe Grindul Chituc ne aduce o serie de descoperiri excepționale în domeniul ornitologiei. Pe 17 octombrie 2023, echipa Milvus a realizat două observații impo...