În data de 03 octombrie 2023, cu ocazia primei expediții de inventariere a viperelor de fâneață din Transilvania, derulată de către Grupul Milvus, vipera de fâneață (Vipera ursinii rakosiensis) a fost confirmată după 61 de ani de la ultima observare în vecinătatea localității Bonțida din Cluj, de unde era considerată dispărută.
Expediția, desfășurată între 02 și 08 octombrie 2023, a implicat 24 de participanți și a beneficiat de sprijinul unității canine de căutare a viperelor din cadrul Parcului Național Kiskunság din Ungaria. Edvárd Mizsei, coordonatorul proiectului EU LIFE pentru conservarea viperelor de fâneață din Ungaria, și ciobănescul său german Tomi, au contribuit semnificativ la această expediție.
„În prezent, vipera de fâneață trăiește în opt habitate, din regiunea Cluj Napoca până la pajiștile din vecinătatea localității Mihalț (județul Alba).” ne spun colegii de la Grupul Milvus.
Felicitări echipei Milvus pentru eforturile depuse, pentru contribuția la cunoașterea și conservarea avifaunei și pentru rezultatele obținute.
Mai multe informații pe www.milvus.ro
iată cele 10 specii din fauna țării noastre
Adesea huliți, călcați de mașini, loviți de sapă, băgați în sticle de ciobani, braconați pentru plăcerea colecționarilor de reptile sau zidiți de vii în tencuiala caselor, șerpii României au o reputație la fel de nemeritată pe cât sunt de variați și fascinanți pentru cei ce iubesc natura și biodiversitatea. Avem zece specii de șerpi în România și v...