Delta Dunării - banner
Articole
ce să vezi și unde să mergi dacă ești pasionat de natură

Ziua Internațională a Biodiversității

sărbătoarea viețuitoarelor din lumea întreagă

22 Mai 2024

Începând cu anul 2000, în data de 22 mai se sărbătorește Ziua Internațională a Biodiversității, zi proclamată de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite (ONU).

 

ISTORIC

Ziua de 22 mai reprezintă adoptarea textului Convenției privind diversitatea biologică din anul 1992 din cadrul conferinței ce a avut loc  în Nairobi. Printre principalele obiective pe care le urmărește convenția se numără conservarea biodiversității și utilizarea sustenabilă a resurselor planetei.

România a semnat acest document încă din 5 iunie 1992. Poziționarea geografică a României, la întâlnirea Munților Carpați cu Dunărea și Marea Neagră, determină diversitatea, bogăția și unicitatea țării noastre pe plan European. România cuprinde 5 regiuni biogeografice din totalul de 11 existente în Uniunea Europeană, având cel mai mare număr de astfel de regiuni din UE.

 

CE ESTE BIODIVERSITATEA?

Biodiversitatea reprezintă întreaga varietate a vieții pe Pământ, de la cele mai mici microorganisme, până la cele mai evoluate plante și animale. În aceeași măsură, înseamnă diversitatea biologică a ecosistemelor, a genelor și a tuturor speciilor de pe planetă.

Antropizarea excesivă a mediului natural, pentru a fi prielnic doar vieții oamenilor, creează dezechilibre evidente în natură. Din acest motiv, de Ziua Internațională a Biodiversității, au loc evenimente prin intermediul cărora se dorește informarea și educarea oamenilor cu privire la importanța diversității biologice, precum și dezvoltarea unor planuri strategice pentru rezolvarea echitabilă a problemelor de mediu.

 

CUM TE POȚI IMPLICA 

 

Text: Daniela Sicaru

Foto: Dan Dinu

Articole pe aceeași temă