Pădurile virgine - banner
Articole
ce să vezi și unde să mergi dacă ești pasionat de natură

Ziua Internațională a Pădurilor

o sărbătoare dedicată ecosistemelor forestiere

21 Martie 2024

În 21 martie sărbătorim Ziua Internațională a Pădurilor. Fiind habitate esențiale, pădurile adăpostesc o mare parte a biodiversității planetei noastre. Dezvoltă o complexitate de relații interconectate, iar fiecare specie este o componentă a întregului. Pădurile găzduiesc aproximativ 80% din biodiversitatea terestră și sunt formate din peste 60.000 de specii de arbori.

 

ISTORIC

Adunarea Generală a Națiunilor Unite (ONU) a decis alegerea acestei zile pentru a sărbători pădurile de pretutindeni în vederea creșterii gradului de conștientizare asupra gestionării, conservării și dezvoltării durabile a tuturor habitatelor forestiere. De-a lungul anilor, tematicile alese pentru Ziua Internațională a Pădurilor au fost:

2024 - „Pădurea și inovația”;

2023 - „Pădurea și sănătatea”;

2022 - „Pădurile și sustenabilitatea producției și a consumului”;

2021 - „Restaurarea pădurilor: o cale către recuperare și bunăstare”;

2020 – „Pădurile și biodiversitatea”;

2019 – „Învață să iubești pădurile”;

2018 – „Pădurile și orașele durabile”;

2017 – „Păduri și energie”.

 

PĂDURILE DIN ROMÂNIA

În țara noastră, mai mult de jumătate din suprafața Carpaților este acoperită de pădure, ceea ce reprezintă cea mai mare suprafață de pădure montană naturală de fag sau de amestec cu conifere de pe continent, cu excepția Rusiei. WWF (World Wide Fund for Nature) a identificat pe teritoriul României aproape 65.000 de hectare de păduri virgine sau cvasivirgine, aproximativ 65% dintre habitatele de acest fel din Uniunea Europeană.
 

Ziua Internațională a Pădurilor face parte din Luna Pădurii, un eveniment amplu în care te poți implica pentru a susține conservarea habitatelor forestiere. 

 

Text: Ana Hornoiu

Foto: Dan Dinu

Articole pe aceeași temă