Acest eveniment, desfășurat în fiecare an între 15 martie - 15 aprilie, are în prim plan evidențierea rolului și importanței pădurii în menținerea echilibrului în natură. În această perioadă este sărbătorită pe 21 martie și Ziua Internațională a Pădurilor.
Istoric
Cunoscut la începuturi ca „Sărbătoarea sădirii arborelui”, evenimentul își are rădăcinile în Statele Unite ale Americii, încă din 1872. Inițierea sa a venit ca răspuns la nevoia de protejare a pădurilor care în acea perioadă erau grav afectate de o exploatare masivă. Și-a făcut debutul cu o acțiune de mobilizare a populației pentru plantarea de arbori în locurile cele mai afectate de despăduriri, apărute ca efect al luptei pentru cucerirea Vestului.
În România, acest eveniment a fost introdus de către Spiru Haret, pe atunci ministrul Cultelor și Instrucției Publice, 30 de ani mai târziu, în 1902.
Cum puteți contribui
Text: Andreea Popescu
Foto: Dan Dinu
de acum parte a Patrimoniului Mondial Unesco
Cele mai valoroase păduri virgine de fag din România, însumând aproape 24.000 ha, au fost încluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Acestea sunt situate în 8 zone diferite: Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beușnița, Domogled - Valea Cernei, Cozia, Codrul Secular Șinca, Groșii Țibleșului, Codrii Seculari Strîmbu-Băiuț, Codrul Secular Slătioara....
o prioritate pentru WWF România
Pădurile virgine sunt ultimele ecosisteme forestiere în care natura supravieţuieste în forma sa pură, fără a fi afectată semnificativ de intervenția omului. În pădurea virgină arborii mor de bătrânețe, cad, se rup sau se usucă pe picior, iar lemnul mort rămâne acolo, hrănind ecosistemul pentru generațiile viitoare. În pădurea virgină trăiesc ar...