Pădure - banner
Articole
ce să vezi și unde să mergi dacă ești pasionat de natură

Luna Pădurii

habitatul esențial vieții pe Pământ

15 Martie - 15 Aprilie 2024

Acest eveniment se desfășoară în fiecare an între 15 martie - 15 aprilie și are în prim plan evidențierea rolului și importanței pădurii în menținerea echilibrului în natură. În această perioadă, pe 21 martie, este sărbătorită și Ziua Internațională a Pădurilor.

 

ISTORIC

Cunoscut la început ca „Sărbătoarea sădirii arborelui”, evenimentul își are rădăcinile în Statele Unite ale Americii. Inițiat în 1872, evenimentul a venit ca răspuns la nevoia de protejare a pădurilor grav afectate de o exploatare masivă în acea perioadă. A debutat cu o acțiune de mobilizare a populației pentru plantarea de arbori în locurile cele mai afectate de despăduririle apărute ca efect al luptei pentru colonizarea Vestului american.

În România, acest eveniment a fost introdus 30 de ani mai târziu, în 1902,  de către Spiru Haret care pe atunci era ministrul Cultelor și Instrucției Publice.

 

DE CE SUNT IMPORTANTE PĂDURILE?

Toate elementele unei păduri sunt interconectate. Arborii absorb dioxidul de carbon și oferă oxigenul necesar vieții, acționând ca un filtru în zonele cu aer poluat. Pădurile rețin apa în sol și reduc astfel riscul de inundații. Rădăcinile arborilor stabilizează pământul în care cresc și ajută la prevenirea alunecărilor de teren.

 

CUM TE POȚI IMPLICA? 

 

Text: Andreea Popescu & Codruța Florea

Foto: Dan Dinu

Articole pe aceeași temă