Începând cu anul 2003, pe 11 decembrie, sărbătorim Ziua Internațională a Muntelui cu scopul de a conștientiza importanța acestui habitat pentru viață. Sărbătoarea încurajează acțiunile care aduc beneficii zonelor montane și oamenilor ce trăiesc în aceste regiuni.
Munții ocupă 27% din suprafața de uscat a pământului, sunt un important rezervor de apă, energie și biodiversitate, și sunt esențiali pentru supraviețuirea ecosistemului global.
ISTORIC
În 1992, Organizația Națiunilor Unite (ONU) include pentru prima dată Muntele într-o conferință despre ecosistemele ce necesită o atenție sporită, urmând ca 2002 să fie declarat Anul Internațional ONU al Munților.
După exact 20 de ani, 2022 a fost numit Anul Internațional al Dezvoltării Sustenabile a Muntelui.
În luna septembrie, pe 14 și 26, avem alte două zile dedicate acestei forme de relief: Ziua Muntelui în România și Ziua Internațională a Munților Carpați.
Știați că zonele montane ale lumii găzduiesc:
izvoarele tuturor râurilor?
25% din toate plantele și animalele de uscat?
30% din ariile importante ale biodiversității?
1.1 miliarde de oameni?
apa potabilă pentru mai mult de jumătate din populația planetei?
6 din cele 20 cele mai importante plante cultivate ce asigura 80% din sursa de hrană (cartof, porumb, roșie, sorg, măr, orz)?
Deși foarte importanți, munții sunt serios amenințați de schimbările climatice și de exploatările masive. Ghețarii montani se topesc într-un ritm fără precedent și afectează, printre altele, sursele vitale de apă potabilă. Multe specii de animale sălbatice din zonele montane sunt vulnerabile. Prin colaborări cu parteneri din întreaga lume, Organizația Națiunilor Unite depune eforturi să protejeze ecosistemele și speciile montane, iar perioada 2021-2030 a fost declarată decada pentru restaurarea acestora.
CUM TE POȚI IMPLICA:
Încearcă să reduci amprenta de carbon, adică să ajuți la reducerea emisiilor de gaze de seră pe care le producem;
Învață despre importanța munților și despre ceea ce îi amenință;
Caută proiecte și inițiative desfășurate de instituții sau organizații non guvernamentale și alătură-te demersurilor acestora;
Bucură-te de cât mai multe excursii în natură, reflectă asupra impactului pe care acestea îl au pentru tine și lasă intacte locurile prin care treci.
Text: Roxana Badea
Foto: Șerban Sîmbotelecan
ce ne spun rezultatele unui studiu genetic
Fundația Conservation Carpathia a publicat rezultatele unui studiu de monitorizare genetică la lup (Canis lupus) care a dezvăluit informații importante despre această specie existentă în Carpații Meridionali. Cercetarea reprezintă un pas semnificativ în cunoașterea, conservarea și protejarea acestor animale și punerea în practică a unei strategii d...