Piatra Craiului - banner
Articole
ce să vezi și unde să mergi dacă ești pasionat de natură

Ziua Internațională a Muntelui

sărbătoarea vieții la altitudine

11 Decembrie 2024

Începând cu anul 2003, pe 11 decembrie, sărbătorim Ziua Internațională a Muntelui cu scopul de a conștientiza importanța acestui habitat pentru viață. Sărbătoarea încurajează acțiunile care aduc beneficii zonelor montane și oamenilor ce trăiesc în aceste regiuni.

Munții ocupă 27% din suprafața de uscat a pământului, sunt un important rezervor de apă, energie și biodiversitate, și sunt esențiali pentru supraviețuirea ecosistemului global.

 

ISTORIC

În 1992, Organizația Națiunilor Unite (ONU) include pentru prima dată Muntele într-o conferință despre ecosistemele ce necesită o atenție sporită, urmând ca 2002 să fie declarat Anul Internațional ONU al Munților.  

După exact 20 de ani, 2022 a fost numit Anul Internațional al Dezvoltării Sustenabile a Muntelui.

În luna septembrie, pe 14 și 26, avem alte două zile dedicate acestei forme de relief: Ziua Muntelui în România și Ziua Internațională a Munților Carpați.

 

Știați că zonele montane ale lumii găzduiesc:

 

Deși foarte importanți, munții sunt serios amenințați de schimbările climatice și de exploatările masive. Ghețarii montani se topesc într-un ritm fără precedent și afectează, printre altele, sursele vitale de apă potabilă. Multe specii de animale sălbatice din zonele montane sunt vulnerabile. Prin colaborări cu parteneri din întreaga lume, Organizația Națiunilor Unite depune eforturi să protejeze ecosistemele și speciile montane, iar perioada 2021-2030 a fost declarată decada pentru restaurarea acestora.

 

CUM TE POȚI IMPLICA:

 

Text: Roxana Badea

Foto: Șerban Sîmbotelecan

Articole pe aceeași temă