Munții Rodnei - banner
Articole
ce să vezi și unde să mergi dacă ești pasionat de natură

Ziua Europeană a Parcurilor Naționale

sărbătoarea naturii pe bătrânul continent

24 Mai 2022

În fiecare an, pe data de 24 mai, Ziua Europeană a Parcurilor Naționale este sărbătorită la nivel continental cu scopul de a atrage atenția asupra importanței ariilor naturale protejate.

 

ISTORIC

În data de 24 mai 1909 au fost înființate primele nouă parcuri naționale din Europa, în Suedia. Parcul Național Sarek este considerat primul parc național al continentului. 90 de ani mai târziu, în 1999, la inițiativa Federației EUROPARC a luat ființă sărbătoarea de astăzi. Principalul scop al acestei zile este de a aduce în atenția publicului importanța conservării ariilor naturale protejate.

 

PARCURILE NAȚIONALE DIN ROMÂNIA

În țara noastră există 13 parcuri naționale, iar cu excepția Parcului Național Munții Măcinului, toate celelalte se află în Carpați. Primul parc național din România a fost înființat în anul 1935 în Munții Retezat, la inițiativa profesorului Alexandru Borza și a biologului de renume mondial Emil Racoviță.

La nivel european, această zi este marcată prin acțiuni de ecologizare și plantare de arbori, dar și prin evenimente mai ample de informare sau conferințe cu privire la situația parcurilor naționale europene.

 

CUM TE POȚI IMPLICA?


Text: Codruța Florea

Foto: Șerban Sîmbotelecan

Articole pe aceeași temă