Parcul National Piatra Craiului

Piatra Craiului

cea mai lungă și mai înaltă creastă de calcar din țară

Cetatea naturală de stâncă a Pietrei Craiului este unică printre munții din țara noastră. Creasta lungă de aproximativ 25 de kilometri formează unul dintre cele mai iubite peisaje montane din România, un loc în care montaniarzii, alpiniștii și cercetătorii deopotrivă, pot fi uimiți de diversitatea locului de aici.

 

INTRODUCERE

Peisajul specific al Parcului Național Piara Craiului este caracterizat de o creastă singuratică, ce atinge o lungime de aproximativ 25 de km, ce este orientată pe direcția NE-SV și poziționată de-a curmezișul pe direcția generală a crestei Carpaților Meridionali. Este cea mai lungă și cea mai înaltă creastă de calcar din țară. Înălțimea maximă a masivului este atinsă în Vârful La Om (sau Piscul Baciului) care atinge 2 238m. Dacă studiem pe îndelete particularitățile parcului, vom descoperi o mare varietate a formelor și dimensiunilor reliefului: colți de stâncă, ace, piramide, muchii, turnuri, brâuri și hornuri. Numărul mare de văi, grohotișuri, arcade naturale și golurile alpine întregesc spectacolul vizual, alături de abrupturi deosebit de spectaculoase.

Prima rezervație naturală din Piatra Craiului a fost înființată în 1938 și avea doar 440ha, însă în 1972 și-a dublat suprafața. Parcul național a fost înființat în 1990 și cuprinde aproape 15 000ha, dintre care o treime constituie zonă de conservare specială.

 

FLORA

În Piatra Craiului trăiesc 1 170 de specii de plante, aproape 30% dintre plantele regăsite în țara noastră, dintre care 181 sunt ocrotite. Dintre aceste specii le amintim doar pe cele mai cunoscute: garofița Pietrei Craiului, tisa, angelica, sângele voinicului, macul galben, linarița, floarea de colț, gladiola sălbatică, bulbucul și bujorul de munte. Piatra Craiului adăpostește un număr impresionant de specii de orhidee de munte, 41 de specii dintre cele 58 existente pe teritoriul României.

Un simbol viu al acestui munte este garofița Pietrei Craiului, aici fiind singurul loc din lume în care o putem întâlni. O putem admira pe stâncăriile înierbate și însorite din zona alpină inferioară, sau la limita superioară a pajiștilor alpine. Culoarea ei roz este foarte greu de trecut cu vederea în lunile de vară.

 

FAUNA

Condițiile climatice și geologice, geomorfologia și structura florei și vegetației din Piatra Craiului au determinat păstrarea unei diversități aparte în grupul mamiferelor. Din cele aproximativ 100 de specii de mamifere din fauna întregii țări, peste 40% trăiesc în Piatra Craiului.

În masiv se găsesc peste 200 de specii de fluturi, dintre care unele endemice sau rare. Se mai remarcă și prezența a 21 de specii de lilieci, dintre care o mare parte sunt strict protejate. Păsările sunt și ele în număr foarte mare și depășesc 100 de specii. Parcul găzduiește și o populație bogată de carnivore mari (urs, lup și râs), iar studiile arată prezența a trei culoare de circulație ale acestor specii între Piatra Craiului și Bucegi.

 

ARII PROTEJATE

Parcul național se suprapune cu Situl Natura 2000, iar pe suprafața lui se mai întâlnesc câteva rezervații naturale, dintre care majoritatea sunt peșteri și avene:

Peștera Liliecilor

Peștera Liliecilor se află pe platforma Branului, la o altitudine de 950m. Cunoscută și sub numele de Peștera Mare sau Peștera Bădichii, existența ei este semnalată în documente cu multe secole în urmă, primele săpături arheologice datând din anii 1957-1958. Grota este populată de colonii de lilieci, printre care specii rar întâlnite, supravegheate atent de specialiști. Intrarea în peșteră se face printr-un culoar îngust, urmat de o grotă cu podea ascendentă și de o galerie. În interior se pot admira formațiuni calcaroase jurasice, formate de-a lungul secolelor, printre care așa-numitele “lacrimi ale pământului”. De-a lungul galeriilor curge un pârâiaș de mâl, ce intră adânc în interiorul peșterii.

Cheile Zărneștiului

Localizate în partea de N-E a masivului, acestea sunt accesibile din orașul Zărnești pe drumul forestier de lângă cabana Gura Râului. Cheile au o lungime de aproximativ 3,5 km, iar pereții abrupți ce străjuiesc valea au înălțimi cuprinse între 100 și 200m, fiind foarte atractivi pentru cei care practică alpinismului.

 

RECOMANDĂRILE NOASTRE

 

ȘTIAȚI CĂ:

 

Mai multe despre ariile protejate ale județului găsiți și în albumul Natura Brașovului, editat de ProPark, pe care îl puteți descărca gratuit de aici www.propark.ro/NaturaBrasovului.pdf.

 

Text: Dan Dinu & Roxana Iordăchescu | Foto: Dan Dinu

Hartă

Informații

PROTECȚIE

Parc Național
Sit Natura 2000 (ROSCI0194)

REGIUNE
Muntenia | Transilvania
JUDEȚ
Brașov
CUSTODE
Administrația parcului
EMAIL
WEBSITE

Articole

Pădurile virgine

o prioritate pentru WWF România

Pădurile virgine sunt ultimele ecosisteme forestiere în care natura supravieţuieste în forma sa pură, fără a fi afectată semnificativ de intervenția omului. În pădurea virgină arborii mor de bătrânețe, cad, se rup sau se usucă pe picior, iar lemnul mort rămâne acolo, hrănind ecosistemul pentru g...

Urșii din România

o numărătoare dictată de interese vânătorești

Populația de urs brun din România este nerealist de mare în recensămintele oficiale, conform datelor analizate recent de cercetători din domeniul academic și al conservării naturii. În anumite județe (ex. Vrancea, Harghita), unde s-a înregistrat și un număr mare de urși vânați, creșterea populației...

Legea de partea naturii

ghid online pentru protejarea naturii

Cu siguranță “nu putem salva tot ce ne-am dori; dar, dacă ne implicăm, cu siguranță vom reuși să salvăm mult mai mult decât dacă am renunța.” - Sir Peter Scott, fondator WWF. Acesta este motto-ul sub incidența căruia s-a dezvolat și ghidul online cu privire la Legea de partea Naturii. Ac...

Pădurile virgine

de acum parte a Patrimoniului Mondial Unesco

Cele mai valoroase păduri virgine de fag din România, însumând aproape 24.000 ha, au fost încluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Acestea sunt situate în 8 zone diferite: Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beușnița, Domogled - Valea Cernei, Cozia, Codrul Secular Șinca, Groșii Țibleșului, Codrii Se...

Șerpi din România

iată cele 10 specii din fauna țării noastre

Adesea huliți, călcați de mașini, loviți de sapă, băgați în sticle de ciobani, braconați pentru plăcerea colecționarilor de reptile sau zidiți de vii în tencuiala caselor, șerpii României au o reputație la fel de nemeritată pe cât sunt înșiși de variați și fascinanți pentru cei ce iubesc natura și b...

Evenimente

Garofița Pietrei Craiului

15 Iulie - 15 August 2017

o floare unică și endemică a acestui munte

Luna Pădurii

15 Martie - 15 Aprilie 2017

implică-te și tu în menținerea unui mediu sănătos

Ziua Internațională a Apei

22 - 22 Martie 2017

să învățăm să prețuim cea mai importantă resursă a planetei

Ziua Internațională a Biodiversității

22 - 22 Mai 2017

sărbătoarea viețuitoarelor din lumea întreagă

Ziua Parcurilor din Carpați

23 - 23 Mai 2017

sărbătoarea celor mai sălbatici munți ai Europei

Ziua Europeană a Parcurilor Naționale

24 - 24 Mai 2017

sărbătoarea naturii pe bătrânul continent