Piatra Craiului - banner
Articole
ce să vezi și unde să mergi dacă ești pasionat de natură

Garofița Pietrei Craiului

o floare endemică acestui munte

15 Iulie - 31 August 2024

Garofița Pietrei Craiului (Dianthus callizonus) este o floare endemică Parcului Național Piatra Craiului, aici fiind singurul loc din lume în care o putem întâlni. Trăiește în special pe stâncăriile înierbate și însorite din zona alpină inferioară, printre grohotișuri, sau la limita superioară a pajiștilor alpine. Are o culoare roz aprins, iar corola de aproximativ 3-4 cm are cinci petale, dințate la vârf. Centrul florii are un inel de culoare mai închisă, iar petalele sunt presărate cu pete albe. Tot în această zonă se întâlnesc și niște perișori fini.

Floarea a fost descoperită cu mai bine de 150 de ani în urmă de către doi botaniști ardeleni (Kotschy și Schott). Aceștia au rămas surprinși de unicitatea garofiței și de faptul că nu s-a răspândit pe masivele din jur. Descrierea lor asupra speciei a declanșat o intensă cercetare asupra florei din Piatra Craiului.

Înflorește pe la jumătatea lunii iulie și până la sfârșitul lunii august.

Garofița Pietrei Craiului este o plantă ocrotită prin lege, așa că trebuie protejată. Nu rupeți exemplarele găsite și luați cu voi acasă doar amintirea unei întâlniri memorabile cu o floare rară ce trăiește doar într-un singur loc din lume.

 

RECOMANDĂRILE NOASTRE

 

Text: Andreea Popescu & Cristina Dogaru

Foto: Dan Dinu

Articole pe aceeași temă

România Sălbatică

Evenimente viitoare