Domogled - Valea Cernei - banner
Articole
ce să vezi și unde să mergi dacă ești pasionat de natură

Spectacolul toamnei

cea mai colorată haină a naturii

15 - 30 Octombrie 2024

Pe măsură ce lumina zilei se micșorează și temperaturile scad, pădurile de foioase și de amestec devin un adevarat spectacol de culori. Sub influența acestor schimbări, arborii reduc producerea de clorofilă nouă în procesul de fotosinteză. Ei încep să formeze zaharuri care îi vor ajuta să supraviețuiască pe perioada iernii, acestea fiind nutrienți esențiali ce funcționează ca o protecție anti-îngheț. 

Astfel, frunzele fagilor, stejarilor și gorunilor se colorează din verde în galben, iar ulterior în brun. Frunzele cireșilor vor deveni roșii, iar ale alunilor, mestecenilor, teilor și sălciilor vor dobândi culoarea galbenă. Există și arbori ale căror frunze se colorează direct în brun, cum ar fi aninii. Acești pigmenți sunt datorați unor compuși chimici prezenți în frunze pe tot parcursul anului, dar într-o cantitate diferită în funcție de anotimp. 

Culoarea verde a frunzelor este datorată prezenței clorofilei. Xantofila oferă pigmentul galben, beta-carotenul imprimă culoarea portocalie, iar antocianinele dau pigmenții roșii și violet. Transformarea este încheiată de tanini, care oferă pigmentul final, maro. Odată ce carbohidrații din frunze sunt consumați, frunza se va desprinde pentru a permite arborelui conservarea energiei. 

Transformările coloristice ale toamnei diferă în funcție de zona geografică și de aspecte locale. În Europa pădurea începe să își schimbe culoarea încă de la finalul lunii septembrie (în zonele nordice), însă explozia de culori în România și alte țări aflate la aceeași latitudine este cel mai adesea înspre a doua jumătate a lunii octombrie.

Pentru a vedea acest spectacol de culori în toată splendoarea lui, vă invităm la plimbare în special în zonele de pădure de foioase sau mixte, unde culorile sunt dintre cele mai variate. Recomandările noastre ar fi: Parcul Național Domogled - Valea Cernei în zona Crovurilor, Parcul Natural Putna - Vrancea pe Cheile Tișiței, Lacul Sfânta Ana, Parcul Național Ceahlău (în special pentru larice spre început de noiembrie) sau Parcul Natural Grădiștea Muncelului - Cioclovina.

 

Text: Daniela Sicaru & Codruța Florea

Foto: Dan Dinu

Articole pe aceeași temă