Balta Mică a Brăilei - banner

Balta Mică a Brăilei

unul dintre cele mai importante refugii ornitologice din țară

Acest parc natural formează una dintre puținele zone în care Dunărea curge liber și nu are îndiguiri. Este un refugiu ornitologic important, fiind unul dintre cele mai mari de pe întregul parcurs european al fluviului. Este considerată o a doua Deltă, aici existând aproximativ 70% dintre speciile de păsări din Delta Dunării.

 

INTRODUCERE

Aflat pe teritoriul județului Brăila, parcul a fost înființat în anul 2000 pe o suprafață de peste 24.000ha. Este una dintre zonele avifaunistice de importanță internațională de pe teritoriul României, fiind printre ultimele areale de pe Dunăre unde fluviul curge liber, fără a fi îndiguit. Parcul este format din 7 insule și ostroave și 52 de lacuri.

Accesul în parc se face doar pe apă, prin traversarea cu barca a unuia dintre brațele Dunării, iar vizitarea se poate face pe unul dintre cele 15 trasee turistice, atât pe apă cât și pe uscat. Ecosistemele întâlnite sunt de două tipuri: terestre (păduri, tufărișuri, pajiști) și acvatice (bălți, mlaștini, zone inundate). Aceste zone variază foarte mult între ele în funcție de perioadele de inundație sau de secetă existente de-a lungul anului, oferind un peisaj interesant și dinamic celor care vizitează parcul.

 

FLORA

În Balta Mică a Brăilei au fost identificate peste 200 de specii de plante superioare, dintre care predomină cele terestre, ierboase sau lemnoase. Acestea din urmă sunt reprezentate de: plop, ulm, salcie, cătina etc. Multe dintre speciile floristice care se regăsesc în acest areal sunt ocrotite, iar dintre acestea amintim: nufărul alb, firuța, stânjenelul de baltă, pipiriguțul, crinul de baltă, loboda sălbatică, ciulinul, urda-vacii, albăstrica, păiușul, năfturica etc. În zonele acvatice se găsește o bogată varietate de plante de apă.

 

FAUNA

Până în momentul actual, pe teritoriul parcului au fost identificate peste 200 de specii de păsări, dintre care jumătate fiind păsări de apă, iar restul specii terestre, reprezentând mai mult de jumătate din totalul speciilor din România. Printre păsările întâlnite aici se numără și specii de interes comunitar: egreta mică, stârcul de noapte, rața roșie, dumbrăveanca, barza neagră, acvila țipătoare mică, cormoranul mic, codalbul, buhaiul de baltă sau stârcul pitic.

Mamiferele care trăiesc aici sunt adaptate la alternanța de perioade cu inundații și perioade de secetă, teritoriul lor fiind modificat permanent de revărsarea Dunării. Din acest motiv numărul lor este redus, doar 11 specii fiind întâlnite pe teritoriul parcului (vidra, hârciogul, nevăstuica, dihorul, bursucul, iepurele, vulpea, căpriorul etc.)

Peștii se găsesc desigur într-un număr destul de mare, peste 50 de specii. Dintre acestea amintim: știuca, șalăul, somnul, plătica, babușca, linul, crapul, cleanul, etc.

 

ARII PROTEJATE

Chiar dacă în parc nu există niște zone perfect delimitate cu protecție strictă, sunt anumite zone care sunt valoroase în special pentru că adăpostesc colonii de cuibărit pentru păsări. Una dintre aceste zone este insula Fundu Mare ce are o suprafață de aproximativ 2.000ha, jumătate reprezentată de pădure și restul de apă. Principalul punct de atracție din arealul parcului este Lacul Chiriloaia, care reprezintă un punct de observare pentru specii de păsări rare. Tot pe luciul lacului se pot admira și nuferii albi.

 

RECOMANDĂRILE NOASTRE

 

ȘTIAȚI CĂ:

 

Text: Andreea Popescu & Codruța Florea

Foto: Dan Dinu

Hartă

Informații

PROTECȚIE

Parc Natural
Sit Natura 2000 (ROSCI0006, ROSPA0005)

REGIUNE
Muntenia
JUDEȚ
Brăila
CUSTODE
Administrația parcului
EMAIL
TELEFON
+40 239 611 837
WEBSITE

Articole

Evenimente

România Sălbatică