banner
Articole & Evenimente
ce să vezi și unde să mergi dacă ești pasionat de natură

Ziua Dunării

sărbătoarea celui mai internațional fluviu din lume

29 Iunie 2021

În fiecare an, pe 29 iunie, sărbătorim Ziua Dunării. Această zi a fost marcată începând din 1994, când a fost semnată la Sofia convenția privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului.

Dunărea este al doilea fluviu ca lungime din Europa, după Volga. Izvorăște din Germania, din Munții Pădurea Neagră și se varsă în Marea Neagră, unde formează Delta Dunării. Curge pe o distanță de 2.858 de kilometri și traversează 10 țări (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina) și 4 capitale (Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad), fiind cel mai internațional fluviu din lume.

Dunărea străbate România pe o distanță de 1.075 de kilometri, cea mai mare dintre toate țările riverane fluviului.

Delta pe care o formează la vărsare este cea mai mare zonă umedă din Europa și cea mai importantă arie protejată din lungul Dunării. Peste 5.000 de specii de floră și faună sunt adăpostite de Delta Dunării, acest loc fiind unul dintre cele mai biodiversificate din lume, comparativ cu suprafața sa.

La vărsarea în Marea Neagră, Dunărea se desparte în trei brațe. Chilia este cel mai mare și mai lung dintre acestea, 120 km cu un debit de 58% din fluviu. Este în același timp și cel mai tânăr braț și are multe ramificații și ostroave. La vărsarea în mare formează o deltă proprie, situată pe teritoriul Ucrainei. Cea mai mare adâncime este de 39 m.

Brațul Sulina este cel mai mic braț al Dunării și a suferit de-a lungul timpului numeroase transformări, fiind astăzi îndiguit și folosit ca principal canal de navigație prin Deltă. În urma lucrărilor desfășurate între 1862 și 1902, lungimea brațului a scăzut de la 93 de km la 64 de km, iar volumul de apă s-a dublat, ajungând în prezent la 18%. Adâncimea minimă este de 7 m, iar cea maximă de 18 m.

Sfântul Gheorghe este cel mai vechi braț al fluviului și transportă 24% din volum total. Cea mai mare adâncime este de 26 m. Acest braț a suferit și el transformări, șase meandre fiind scurtate pentru a ușura navigația. Lungimea actuală este de 70 de kilometri.

Chiar dacă Delta Dunării a fost declarată rezervație a biosferei în anul 1990, atât acest loc cât și altele aflate în lungul fluviului au suferit pierderi considerabile, mai ales în ultimul secol. În prezent, Bazinul Dunării acoperă doar 20% din suprafața lui inițială și doar jumătate din această suprafață mai prezintă caracteristici naturale în adevăratul sens al cuvântului, cealaltă jumătate fiind puternic antropizată prin baraje și îndiguiri.

Manifestări care marchează Ziua Dunării se desfășoară în toate cele 10 state dunărene, unele dintre acestea fiind concentrate pe adoptarea de măsuri și strategii comune pentru protejarea fluviului. În același timp, această zi este dedicată cunoașterii și protejării fluviului care unește Europa de la vest la est.

 

Text: Cristina Dogaru

Foto: Dan Dinu

Articole pe aceeași temă

România Sălbatică

Evenimente viitoare