Balta Mică a Brăilei - banner
Articole
ce să vezi și unde să mergi dacă ești pasionat de natură

Ziua Mondială a Zonelor Umede

o sărbătoare în lumea apelor

2 Februarie 2022

În 1971 a fost semnată Convenția Ramsar, un act internațional care stabilește reguli de protecție a ecosistemelor formate din zone umede. Acestea sunt definite ca suprafețe acoperite, permanent sau temporar, de ape puțin adânci. Zonele umede se găsesc la limita dintre ecosistemele acvatice și ecosistemele terestre și sunt influențate de factori diferiți.


Ecosistemele desemnate ca fiind zone umede pot fi atât naturale cât și antropice. Pot fi ape stătătoare sau curgătoare și pot fi constituite atât din apă dulce, cât și sărată sau salmastră. Exemple de astfel de ecosisteme: o mlaștină, un lac, un râu, o oază, o vale inundabilă, o luncă, o pădure de mangrove, o plajă nisipoasă, o deltă sau un estuar.

 

De ce sunt ele importante?

Zonele umede acționează ca un burete natural împotriva inundațiilor și a secetei, și ajută la protejarea zonelor de coastă. Sunt bogate în biodiversitate și constituie un mijloc vital de stocare a carbonului.


Printre funcțiile biologice ale zonelor umede se numără cele legate de purificarea apei, reducerea puterii distructive a inundațiilor, stabilizarea malurilor, reținerea sedimentelor și stabilizarea condițiilor climatice. Zonelor umede oferă și numeroase funcții ecologice, printre care: oferirea unui refugiu pentru numeroase specii de faună și floră, și a unor locuri de reproducere, hrănire și iernat pentru specii de animale acvatice și semi-acvatice. Tot aici putem aminti și o importanță economică, dată de agricultură, transport, energie, produse locale sau turism.

 

De ce au nevoie de ajutorul nostru pentru conservare?

Zonele umede sunt unele din cele mai productive ecosisteme ale planetei și găzduiesc o biodiversitate foarte mare. Ca și exemplu, ecosistemele cu apă dulce dețin peste 40% dintre speciile planetei și 12% din totalul speciilor de animale.

 

Situri Ramsar în România

Țara noastră deține 19 zone umede desemnate de Convenția Ramsar, ce se întind pe mai mult de un milion de hectare. Delta Dunării a fost prima înscrisă pe listă, încă din 1991.

Dintre celelalte situri mai amintim: Parcurile naturale Comana, Lunca Mureșului și Porțile de Fier, Confluența Jiu-Dunăre și Olt-Dunăre, Brațul Borcea, Complexul piscicol Dumbrăvița, Tinovul Poiana Stampei, Lacul Techirghiol, Dunărea Veche – Brațul Măcin și Insula Mică a Brăilei.

 

Text: Cristina Dogaru

Foto: Dan Dinu

Articole pe aceeași temă