Balta Mică a Brăilei - banner
Articole
ce să vezi și unde să mergi dacă ești pasionat de natură

Ziua Mondială a Zonelor Umede

o sărbătoare în lumea apelor

2 Februarie 2024

În 1971 a fost semnată Convenția Ramsar, un act internațional sub egida UNESCO, ce stabilește reguli de protecție a ecosistemelor formate din zone umede.

România s-a alăturat acestei convenții în 1991 prin înscrierea Deltei Dunării pe lista siturilor Ramsar.

Zonele umede sunt definite ca suprafețe acoperite, permanent sau temporar, de ape puțin adânci. Acestea se găsesc la limita dintre ecosistemele acvatice și cele terestre și pot fi atât naturale cât și antropice. Zonele umede sunt habitate formate din ape stătătoare sau curgătoare, indiferent că au în constituire apă dulce, sărată sau salmastră. Exemple de astfel de ecosisteme sunt: mlaștinile, lacurile, râurile, văile inundabile, luncile râurilor, pădurile ripariene, plajele nisipoase sau deltele.

 

De ce sunt ele importante?

Zonele umede acționează ca un burete natural împotriva inundațiilor și a secetei, și ajută la protejarea zonelor de coastă. Sunt bogate în biodiversitate și constituie un mijloc vital de stocare a carbonului.

Printre funcțiile biologice ale zonelor umede se numără cele legate de purificarea apei, reducerea puterii distructive a inundațiilor, stabilizarea malurilor, reținerea sedimentelor și stabilizarea condițiilor climatice. Zonele umede oferă și numeroase funcții ecologice, printre care: oferirea unui refugiu pentru numeroase specii de faună și floră și a unor locuri de reproducere, hrănire și iernat pentru specii de animale acvatice sau semiacvatice. Tot aici putem aminti și o importanță economică, dată de agricultură, transport, energie, produse locale sau turism.

 

De ce au nevoie de ajutorul nostru pentru conservare?

Zonele umede sunt unele din cele mai productive ecosisteme ale planetei și găzduiesc o biodiversitate foarte mare. Ca și exemplu, ecosistemele cu apă dulce dețin peste 40% dintre speciile planetei și 12% din totalul speciilor de animale.

 

Situri Ramsar în România

Țara noastră deține 20 zone umede desemnate de Convenția Ramsar, ce se întind pe mai mult de un milion de hectare. Delta Dunării a fost prima înscrisă pe listă, încă din 1991.

Dintre celelalte situri mai amintim: Parcurile Naturale Comana, Lunca Mureșului și Porțile de Fier, Confluența Jiu-Dunăre și Olt-Dunăre, Brațul Borcea, Complexul piscicol Dumbrăvița, Tinovul Poiana Stampei, Lacul Techirghiol, Dunărea Veche – Brațul Măcin și Insula Mică a Brăilei.

 

Text: Cristina Dogaru

Foto: Dan Dinu

Articole pe aceeași temă