Rezervația Biosferei Delta Dunării a fost constituită în 1990 și este inclusă în programul „Omul și Biosfera” lansat de UNESCO. Protejează cea mai bine conservată deltă de pe continentul european, principalele motive ale înființării acestei arii protejate fiind păstrarea patrimoniului natural și găsirea de soluții pentru o dezvoltare durabilă a zonei.
Delta Dunării este cea mai mare zonă umedă din Europa și cea mai importantă rezervație naturală formată în lungul fluviului. Peste 5.000 de specii de floră și faună sunt adăpostite de acest loc, Delta fiind recunoscută ca una dintre zonele cu cea mai mare biodiversitate din lume, comparativ cu suprafața sa.
În acest loc întâlnim aproape toate păsările existente la noi în țară și cea mai mare colonie de pelican comun din Europa. În același timp, Delta găzduiește cea mai întinsă zonă compactă de stuf și cea mai nordică pădure cu aspect subtropical din lume, Pădurea Letea. În apele Dunării întâlnim morunul, cel mai mare pește de apă dulce de pe planetă, o specie protejată alături de toți ceilalți sturioni.
Chiar dacă Delta a fost declarată rezervație a biosferei în anul 1990, acest loc a suferit modificări considerabile în ultimul secol, la fel ca alte zone aflate de-a lungul fluviului. În prezent, Bazinul Dunării acoperă doar 20% din suprafața lui inițială și doar jumătate din această suprafață mai prezintă caracteristici naturale în adevăratul sens al cuvântului, cealaltă jumătate fiind puternic antropizată prin baraje și îndiguiri.
CUM TE POȚI IMPLICA:
Susține economia locală și alege un turism sustenabil.
Informează-te asupra zonelor din Delta Dunării pe care urmează să le vezi și respectă regulamentul de vizitare. Unele locuri sunt rezervații stricte unde nu este permis accesul turiștilor pentru a conserva viața sălbatică.
Alege întotdeauna un ghid cu experiență și bărci de mică viteză care să nu deranjeze locul. Delta se descoperă în liniște, în ritm mai lent și nu navigând cu viteză. Noi vă recomandăm www.descoperadeltadunarii.ro.
Respectă flora și fauna Deltei și încearcă să ai prin acțiunile tale un impact pozitiv asupra mediului.
Implică-te în activitățile organizate de ONG-uri locale sau naționale care au proiecte destinate Dunării și Deltei. O astfel de organizație este WWF România, care se implică în conservarea și protejarea acestui loc. Mai multe detalii pe www.wwf.ro/ce-facem/ape-dulci/delta-dunarii.
Text: Cristina Dogaru
Foto: Dan Dinu
din țara noastră
Ca urmare a unui proces complex de monitorizare a păsărilor din țara noastră, a fost elaborată Lista Roșie a speciilor de păsări din România. Această listă mai poartă numele de „barometrul vieți...
o nouă specie de plantă în flora României
Deși s-a aflat la vedere secole la rând, o specie de salvie a fost recent descoperită pe teritoriul țării noastre de o echipă de botaniști români. Până la descoperirea ei, Salvia revelata, o plantă sp...
al treilea număr al revistei
Revista Biosferis, publicație trimestrială ce reunește unii dintre cei mai buni specialiști din domeniul conservării din România, vă aduce odată cu al treilea număr articole interesante dedicate unor...
un nou geoparc internațional UNESCO în România
După Țara Hațegului, Geoparcul Ținutul Buzăului este al doilea sit UNESCO din România ce a fost dezvoltat cu ajutorul Universității București. Pe data de 13 aprilie 2022, acest loc a primit statutul o...