banner
Articole & Evenimente
ce să vezi și unde să mergi dacă ești pasionat de natură

Spectacolul toamnei

cea mai colorată haină a naturii

15 - 30 Octombrie 2021

Pe măsură ce lumina zilei se micșorează și temperaturile scad, pădurile de foioase și de amestec devin un adevarat spectacol de culori. Arborii simt aceste semnale și reduc producerea de clorofilă nouă în procesul de fotosinteză și încep să producă zaharuri care îi vor ajuta să supraviețuiască pe perioada iernii. Aceste zaharuri sunt nutrienți esențiali care funcționează ca o protecție anti-îngheț. 

Astfel, frunzele fagilor, stejarilor și gorunilor se colorează din verde în galben, iar ulterior în brun. Cireșii vor avea frunzele roșii, frunzele alunilor, mestecenilor, teilor, sălciilor, plopilor, paltinilor și laricei vor cădea galbene, iar frunzișul aninilor va deveni direct brun închis. Acești pigmenți sunt datorați unor compuși chimici prezenți în frunze pe tot parcursul anului, dar într-o cantitate diferită în funcție de anotimp. 

Culoarea verde a frunzelor este datorată prezenței clorofilei. Xantofila oferă pigmentul galben, beta-carotenul oferă culoarea portocalie, iar antocianinele oferă pigmenții roșii și violeți. La finalul transformării, rămâne ca taninii să ofere pigmentul final, maro. Odată ce carbohidrații din frunze sunt consumați, frunza se va desprinde pentru a permite arborelui conservarea energiei și folosirea ei doar pentru supraviețuire. 

Transformările coloristice ale toamnei diferă în funcție de zona geografică și de aspecte locale. În Europa pădurea începe să își schimbe culoarea încă de la finalul lunii septembrie (în zonele nordice), însă explozia de culori în România și alte țări aflate la aceeași latitudine este cel mai adesea înspre a doua jumătate a lunii octombrie.

Pentru a vedea acest spectacol de culori în toată splendoarea lui, vă invităm la plimbare în special în zonele de pădure de foioase sau mixte, unde culorile sunt dintre cele mai variate. Recomandările noastre ar fi: Parcul național Domogled - Valea Cernei în zona Crovurilor, Parcul natural Putna - Vrancea pe Cheile Tișiței, Lacul Sfânta Ana, Parcul național Ceahlău (în special pentru larice spre început de noiembrie) sau Parcul natural Grădiștea Muncelului - Cioclovina.

 

Text: Daniela Sicaru

Foto: Dan Dinu

Articole pe aceeași temă

România Sălbatică

Evenimente viitoare