banner
Articole & Evenimente
ce să vezi și unde să mergi dacă ești pasionat de natură

Pelicanii din România

ultimul recensământ la nivel european are vești bune


În decursul anului 2016, numărul total înregistrat al pelicanilor din România (ambele specii) este de peste 20.000 de exemplare. Acest număr a reieșit după numărătoarea organizată de Societatea Ornitologică Română în luna mai a anului 2016. Acțiunea de evaluare a efectivelor de pelicani efectuată de SOR a făcut parte din primul Recensământ Internațional al Pelicanilor în Europa de Sud Est, acțiune organizată de Society for the Protection of Prespa (SPP) și Hellenic Ornithological Society (HOS), partenerul Birdlife din Grecia. Numărătoarea pelicanilor a avut loc simultan în Balcani în Grecia, Albania, Muntenegru, Turcia, Bulgaria și România, pe parcursul a trei zile între 6-8 mai.

În țara noastră cuibăresc două specii de pelican, pelicanul creț (Pelecanus crispus) și pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus). Sunt păsările zburătoare cele mai mari din România și au devenit adevărate simboluri ale Deltei Dunării. 

În cazul pelicanilor comuni, există vești foarte bune. Cea mai mare colonie din Europa, cea de la Roșca-Buhaiova, este din ce în ce mai extinsă, acest lucru fiind evident pe baza observațiilor efectuate în ultimii ani. În timpul survolării au fost realizate fotografii aeriene, iar apoi au fost numărate individual toate păsările care apar în fotografii cu ajutorul programelor specializate. Rezultatele indică faptul că aici avem deja un număr record pentru cea mai veche colonie cunoscută de ornitologi. Locația a fost menționată ca și colonie de pelicani comuni de mai bine de un secol, însă în prezent colonia s-a extins mult în latura de nord-vest. Păsările depind de disponibilitatea locurilor de cuibărit (plauri), însă deosebit de importante sunt măsurile de protecție luate (sub administrarea ARBDD) prin eliminarea deranjului uman. În colonie au fost numărați 18 633 de indivizi, atât perechi cuibăritoare, cât și imaturi prezenți aici în perioada de cuibărit , record absolut de la începerea numărătorilor aici și un maxim înregistrat după cunoștințele noastre. În rest, prezența la începutul lunii mai a fost scăzută, în total, în România, fiind numărați 19 993 de pelicani comuni.

Numărătoarea pelicanilor creți a fost una cu emoții, deorece în 2015 au fost înregistrate, doar în Delta Dunării, peste 120 de decese datorate gripei aviare. Natura însă se reface rapid, iar păsările au acum o colonie nouă și au început să se întoarcă și în coloniile pe care nu le mai folosiseră de ani buni. În aceste colonii cuibăresc acum mai multe perechi decât în anii precedenți. Este o veste foarte bună, deoarece pelicanul creț este o specie periclitată la nivel european. 

În total s-au numărat în acest recensământ 19 993 de pelicani comuni și 534 de pelicani creți.

Puteți citi mai multe despre această inițiativă pe pagina SOR.

Text și foto: Dan Dinu

Articole pe aceeași temă