banner
Articole & Evenimente
ce să vezi și unde să mergi dacă ești pasionat de natură

Natura 2000

continuitate în protejarea naturii din Europa


Data de 7 decembrie 2016 a reprezentat încă un pas înainte pentru natură. 27 000 de arii naturale, însumând mai în jur de 1 milion de km2 de habitate naturale și 1 400 de specii sunt de acum înainte protejare într-un mod mai riguros în statele membre ale Uniunii Europene. Rețeaua Natura 2000 a luat ființă ca nevoie a conservării patrimoniului natural din statele membre UE, având ca scop conservarea unor habitate și specii însemnate.

Directiva Păsări” (adoptată la data de 2 aprilie 1979) și “Directiva Habitate” (adoptată la data de 21 mai 1992) nu vor mai fi revizuite, ci vor fi păstrate în forma lor actuală, încercându-se adoptarea unui plan de acțiune care să ajute la îmbunătățirea implementării acestora. Rezultatul favorabil cu privire la Directivele Natura 2000 vin în urma campaniei #NatureAlert condusă de WWF, Birdlife, Friends of the Earth și European Environmental Bureau, care au încurajat responsabilizarea colectivă. În urma acestei campanii, peste jumătate de milion de cetățeni europeni au făcut apel la Comisia Europeană ca aceste acte să fie menținute și, în același timp, aplicate cu rigurozitate.

În ceea ce privește legislația din România, cele două Directive europene sunt transpuse prin OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice. Este de menționat faptul că, pe teritoriul țării noastre există, până în prezent, 583 de arii naturale protejate prin intermediul legii Natura 2000, care însumează aproximativ 25% din teritoriul național, acestea cuprinzând 5 regiuni biogeografice: alpină, continentală, panonică, pontică și stepică.

Mai multe detalii despre acest subiect găsiți pe www.wwf.ro.

Text: Andreea Popescu / Foto: Dan Dinu

Articole pe aceeași temă