banner
Articole & Evenimente
ce să vezi și unde să mergi dacă ești pasionat de natură

Ferula mikraskynthia

o specie nouă pentru știință descoperită în Dobrogea


În anul 2014, într-un proiect al Societății Ornotologice Române (SOR), biologii Mátis Attila și Havadtői Krisztina au găsit o nouă plantă pe meleagurile dobrogene, plantă pe care, inițial, au reușit să o încadreze în familia Apiaceae (din cadrul acesteia mai fac parte, mărarul, morcovul și pătrunjelul), dar fără ca aceasta să aibă o identitate exactă.

După cum biologul Mátis Attila își amintește: „nici măcar genul nu a fost posibil de identificat exact, pe baza determinatorului care conține toate speciile de plante cunoscute în flora României, așa că ne-am dat seama repede că avem de a face cu ceva inedit, dată fiind morfologia distinctă a frunzelor. Segmentele terminale ale frunzei erau liniare și pețiolate, nu semănau cu nimic cunoscut de la noi. Niciunul dintre cele patru exemplare găsite inițial nu era înflorit”.

Începând de atunci, au început să se facă analize pentru a se stabili ce plantă este și, după trei ani, s-a confirmat că este o specie nouă, nu doar pentru România, ci pentru flora de la nivel mondial. Noua specie a fost denumită Ferula mikraskynthiana, iar pentru că în alte situri din Dobrogrea nu au mai fost găsite alte populații, aceasta a fost clasificată conform regulamentului IUCN ca specie Periclitată. Planta poate fi întâlnită în pajiștile stepice de pe pantele abrupte din pădurea Dumbrăveni.

Mai multe despre această descoperire puteți citi pe pagina SOR.

Text: Andreea Popescu / Foto: Szabó Anna

Articole pe aceeași temă

Munții Măcinului

Acest parc național este singurul din România care nu este în Carpați și este constituit din unii dintre cei mai bătrâni munți ai Europei.