banner
Articole & Evenimente
ce să vezi și unde să mergi dacă ești pasionat de natură

Colinele Transilvaniei

au acum centru de vizitare la Cincșor


Unul dintre cele mai bine păstrate peisaje tradiționale din Transilvania, destinația de ecoturism Colinele Transilvaniei, poate fi descoperit de acum într-un Centru de informare unde conservarea naturii și istoria locului se îmbină cu tehnologia și economia socială. Acesta se află în incinta Bisericii fortificate din Cincșor, județul Brașov și a fost inaugurat de WWF-România și Asociația Mioritics împreună cu Asociația Contrafort și Telekom România.

În prezent, zonele rurale din România sunt puternic afectate de schimbări socio-economice și culturale, cu efecte evidente asupra mediului înconjurător și a peisajului cultural. În același timp, chiar dacă acestea se suprapun peste arii protejate Natura 2000, încă nu beneficiază suficient  de faptul că se află într-o zonă prioritară pentru natură și oameni. Foarte puține arii protejate Natura 2000 au centre locale sau de vizitare, puncte de plecare pentru activități ecoturistice. 

Centrul este compus din trei zone - magazinul cu produse tradiționale și materiale informative, turnul istoric și grădina comunității.  El va ajuta călătorii să înțeleagă mai bine natura și importanța acesteia, îi va motiva să o cunoască mai îndeaproape și să o îndrăgească.

 

Colinele Transilvaniei

Destinația de ecoturism Colinele Transilvaniei se întinde în jurul văilor Hârtibaciului, Târnavei Mari și a Oltului, în careul dintre Brașov, Sibiu și Sighișoara. Aici se suprapun 7 situri Natura 2000 – arii naturale protejate la nivel european –, o arie protejată de interes național și alte două de interes local, pe o suprafață de peste 270.000 hectare.

Aici pot fi observate 60% din totalul speciilor de păsări din România, printre care barza neagră, egreta mare și cea mică, stârcul roșu sau fluierarul de zăvoi, 600 de specii de fluturi, peste 1000 de specii de plante, 60% din suprafaţa naţională a pădurilor cu stejar pufos. WWF a elaborat, cu ajutorul experților biologi și ecologi din organizații partenere, Planul de management al acestei zone, a doua cea mai mare arie protejată din România după Delta Dunării.

Mai multe despre această zonă și despre centrul de vizitare nou înființat puteți găsi pe pagina WWF.

 

Text: Andreea Popescu / Foto: Dan Dinu

Articole pe aceeași temă

Arii protejate